RödGrön Ledning i Västra Götaland

Patienter får snabbare kontakt med primärvården i VGR

Dela

Utökade öppettider på vårdcentralen, fler digitala vårdmöten, KBT via nätet och egenmonitorering för högt blodtryck och hjärtsvikt ger resultat. Målet att primärvården ska bli den naturliga ingången för personer i behov av vård, kommer att uppfyllas i år i VGR.

Cirka 50 procent av vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen har utökat sina öppettider med kvälls- och helgöppen mottagning, vilket innebär att fler patienter får snabbare tillgång till vård på rätt nivå. Det visar delårsbokslutet som presenteras på regionfullmäktige på tisdag. Utökade öppettider erbjuds utöver ordinarie öppethållande på 45 timmar i veckan i två olika nivåer, öppethållande över 50 eller 55 timmar per vecka.

– RödGrön Ledning arbetar dagligen för att invånarna ska få god tillgänglighet till sin vårdcentral och jourcentral, och vi är mycket glada att se att många av de satsningar som prioriterats går åt rätt håll, säger Göran Larsson (Mp), ordförande för Närhälsan.

Andelen digitala vårdmöten fortsätter öka, och arbetet fortsätter för att snabba på utvecklingen. Det erbjuds bland annat via Närhälsan online jourmottagning och Hälsocoach online som fokuserar på hälsofrämjande arbete, men också via möjligheter till egenmonitorering för diagnoserna högt blodtryck och hjärtsvikt.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) via nätet blir vanligare för personer med depression och psykisk ohälsa tas om hand i större utsträckning inom primärvården. Nu kan patienter göra intresseanmälan för KBT via 1177 vilket också utökar tillgängligheten för invånarna. Digitala vårdmöten förväntas också öka i takt med att det pågår en utveckling av de tekniska plattformarna.

– I framtiden blir fler äldre, samtidigt som det finns utmaningar att personalförsörja hälso- och sjukvården. Det är positivt att fler personer får möjlighet att söka sig till vård på rätt vårdnivå, så att resurserna används på bästa sätt. Det är glädjande att se hur hela regionen ställer om, säger Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handslag mellan Västra Götalandsregionen och Strömstads kommun27.5.2024 14:22:20 CEST | Pressinbjudan

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen och representanter från Strömstads kommun bjuder in till pressträff för att presentera det nya handslaget om samverkan mellan VGR och Strömstad om att säkerställa regionens sjukvård i kommunen. Vid pressträffen kommer Janette Olsson (S), ordförande för Strategiska Hälso- och Sjukvårdsnämnden i VGR, och Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, att redogöra för avsiktsförklaringen. Tid: 29 maj kl. 13:00. Plats: Kommunstyrelsesalen, Strömstads Stadshus Insläpp: från 12.45. Föranmälan krävs till dan.oraham@vg.region.se. Enskilda intervjuer görs efter pressträffen. Pressträffen sänds inte digitalt. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye