Stockholms läns sjukvårdsområde

Låt inte stamning begränsa livet

Dela

Att ständigt leva med en osäkerhet kring hur talet ska bete sig kan vara mycket påfrestande. Genom behandling hos logoped kan besvären minska eller upphöra helt. Inför internationella stamningsdagen 22 oktober uppmärksammar logopedmottagningarna som drivs i Region Stockholms regi detta viktiga ämne.

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

Stamning kännetecknas av svårigheter att komma framåt i talet trots att personen vet vad hen vill säga. Avbrotten kan visa sig genom att ljud, stavelser eller ord repeteras, att ljud förlängs eller att det tar helt stopp innan ordet kommer ut.

- Personer som stammar kan känna sig begränsade. Det kan leda till att personen byter ut svåra ord eller till och med helt undviker talsituationer av rädsla för att stamma, säger Pia Hallgren, verksamhetschef för Logopedi Västra i Stockholms läns sjukvårdsområde.

Vid stamning kan det också förekomma rörelser och spänningar i ansikte och kropp. Det som hörs och syns när personen talar kallas för yttre stamning. Negativa tankar och känslor kring talet och undvikandebeteenden kallas för inre stamning.

- Målet med stamningsbehandlingen är att man ska kunna säga vad man vill, när man vill, på ett sätt som man trivs med - oavsett om man stammar eller inte. Behandlingen innehåller ofta övningar för både inre och yttre stamning, fortsätter Pia Hallgren.

Tidiga insatser hos små barn

Möjligheterna att påverka talflytet är störst i förskoleåldern. Det är därför bra att remittera till logoped i ett tidigt skede så att man kan följa stamningens utveckling och eventuellt påbörja behandling i tid.

- I förskoleåldern är målet med behandlingen att barnets stamning ska minska och att barnets lust att tala ska öka. Men också att föräldrarnas oro ska minska och att närstående ska få mer kunskap och förståelse för vad som kan påverka stamningen och hur de kan hjälpa barnet, säger Pia Hallgren.

Krav på remiss till logoped

För att komma till logoped behöver personen först få en remiss från BVC-sjuksköterska, skolsjuksköterska, läkare, psykolog eller annan logoped. Logopedimottagningarna i Stockholms läns sjukvårdsområde tar emot både barn, ungdomar och vuxna från hela länet.

Logopedens tips till dig som möter någon som stammar:

  • Tala gärna själv i lugnt tempo och visa att det är ok att ta pauser
  • Ha tålamod, behåll ögonkontakt och var lugn.
  • Fyll inte i ord även om du vet vad personen försöker säga.
  • Undvik kommentarer som ”ta det lugnt”.
  • Avbryt inte den som stammar. Låt alla i samtalet turas om.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende visar ny forskning8.11.2024 08:50:17 CET | Pressmeddelande

En avhandling från Karolinska Institutet som presenteras idag undersöker sambandet mellan adhd och beroendetillstånd och hur patienter med båda diagnoserna bäst kan behandlas. Resultaten visar att läkemedelsbehandling kan förbättra både adhd-symptom och substansbruk. En av studierna visar också att många patienter med båda diagnoserna inte får behandling för sin adhd och att behandlingsstrategier varierar stort.

KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye