Stockholms läns sjukvårdsområde

Region Stockholm får nytt regeringsuppdrag att öppna nationell stödlinje för psykisk ohälsa

Dela

Under våren beslutade regeringen att inrätta en nationell stödlinje för psykisk ohälsa och suicidprevention. Uppdraget har nu tilldelats Region Stockholms offentligt drivna psykiatri och den nya stödlinjen planeras att öppna för allmänheten i december.

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

-Den här stödlinjen ska vara en pusselbit mellan det viktiga stöd som ges av civilsamhället, och hälso- och sjukvården. Det blir ett professionellt och lättillgängligt alternativ till dem som vill stärka sin psykiska hälsa. Den som vill prata om sina självmordstankar eller är anhörig till någon som mår dåligt är också välkommen att ta kontakt, säger Kerstin Annerborn, enhetschef för eStöd som är en del av Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) i Region Stockholm och den enhet som kommer att driva stödlinjen.

Stödlinjen ska erbjuda anonymt stöd via nätet och telefon för personer som mår dåligt och deras anhöriga. Den kommer att ha öppet dygnet runt och bemannas av yrkesverksamma med relevant utbildningsbakgrund. Utöver samtal och skriftliga meddelanden med professionella rådgivare kommer det även finnas självhjälpsmaterial på webbplatsen.

Både hälsofrämjande och akut stöd

Syftet med stödet är att verka hälsofrämjande och förebyggande likväl som stödjande i akut kris.

-För en del kommer stödet att vara ett komplement till andra insatser, medan det för andra kommer att räcka med det stöd de får här. Det kan också vara ett första steg för dem som tidigare inte har sökt hjälp, förklarar Kerstin Annerborn.

Exempel på vad de som kontaktar stödlinjen kommer kunna få hjälp med är att sortera sina tankar, definiera sina behov, hitta möjliga lösningar i akut kris samt få stöd till egenvård och hjälp att hitta rätt vårdnivå.

Ett samarbete inom den offentligt drivna psykiatrin i Stockholm

Den nya stödlinjen ska drivas av eStöd, som är den enhet inom den regiondrivna psykiatrin i Region Stockholm som sedan tidigare driver de nationella stödlinjerna Alkoholhjälpen och Droghjälpen. Det gör att både struktur, rutiner och kompetens finns på plats för att effektivt kunna starta upp stödlinjen.

-Även om det här blir en helt ny verksamhet så har vi arbetsrutiner och kompetens på plats. Till vår hjälp har vi också samlade erfarenheter från den tidigare Nationella hjälplinjen och Folkhälsomyndighetens undersökning där de sammanställt hur behoven ser ut. Vårt mål är att bygga upp en långsiktig och effektiv stödverksamhet. Vi är en del av Sveriges största psykiatriverksamhet och många kommer att vara inblandade i arbetet, så förutsättningarna är goda, säger Kerstin Annerborn.

Stödlinjen planeras öppna i början av december. Vad den ska heta är ännu inte beslutat.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende visar ny forskning8.11.2024 08:50:17 CET | Pressmeddelande

En avhandling från Karolinska Institutet som presenteras idag undersöker sambandet mellan adhd och beroendetillstånd och hur patienter med båda diagnoserna bäst kan behandlas. Resultaten visar att läkemedelsbehandling kan förbättra både adhd-symptom och substansbruk. En av studierna visar också att många patienter med båda diagnoserna inte får behandling för sin adhd och att behandlingsstrategier varierar stort.

KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye