RödGrön Ledning i Västra Götaland

VGRs invånare tar klimatansvar – fler reser kollektivt

Dela

321 miljoner resor för en mer hållbar framtid. Återhämtningen i kollektivtrafiken fortsätter utvecklas positivt. Västra Götalandsregionens prioriterade mål, att fler ska välja ett hållbart resande och att invånarna får bättre tillgänglighet till kollektivtrafik, kommer att uppnås.

Fler invånare i Västra Götalandsregionen väljer att resa hållbart och klimatsmart med kollektivtrafik istället för att ta bilen - det visar delårsrapporten som presenteras på tisdagens regionfullmäktige. En positiv resandeutveckling delges där 321 miljoner resor gjordes med Västtrafik under mätperioden augusti 2022 och augusti 2023. Det innebär att av alla resor som genomförs med bil, kollektivtrafik, gång och cykel, så sker en tredjedel genom det kollektiva resandet.

- Att få upp andelen hållbara resor är helt avgörande för att regionen ska nå sina klimatmål. Med en havererad nationell klimatpolitik är det positivt att invånarna i regionen bidrar till att minska utsläppen av koldioxid nationellt, säger Madeleine Jonsson (Mp), ordförande i miljö- och regionalutvecklingsnämnden.

Att resa klimatsmart har många fördelar och det är viktigt att skapa incitament för det hållbara resandet. När fler väljer att resa hållbart innebär det också att regionen genom detta uppnår trafikförsörjningsprogrammets mål om 40 procent. Samtidigt pågår en aktualisering av VGR:s cykelstrategi som ska vara klar i december. Den ska tydliggöra hur cykeln kan ha en roll i att få fler att resa hållbart med kollektivtrafik.

- Det är en ekonomiskt pressad tid för många invånare som kämpar med sin ekonomi. Därför är det viktigt att göra det vi kan för att hålla nere priserna i kollektivtrafiken och samtidigt göra det resandet mer prisvänligt i relation till att resa med bil. Framåt vill vi även göra kollektivtrafiken mer tillgänglig för den som bor utanför städerna och göra det enklare för den som exempelvis vill ta med sig cykeln för att kunna resa klimatsmart under hela sin resa, säger Louise Jeppson (V), ordförande i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden.

En positiv resandeutveckling skapar också större intäkter, som bidrar till möjligheten att göra investeringar för en bättre tillgänglighet. Regionens kollektivtrafikbolag, Västtrafik AB, räknar med att göra ett positivt bokslut för 2023.

- Ju fler som väljer det hållbara kollektiva resandet desto större möjligheter att utveckla kollektivtrafiken i hela regionen med hållbara och moderna fordon. Västtrafik är ett föredöme inom branschen för att ligga i framkant i omställningsarbetet. När andra börjar sin resa har vi har redan flest elbussar i Norden. 2030 ska hela stadsbusstrafiken vara elektrifierad, och vi ska sedan gå vidare. Det är omställning när det är som bäst! säger Bijan Zainali (S), ordförande i Västtrafik.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handslag mellan Västra Götalandsregionen och Strömstads kommun27.5.2024 14:22:20 CEST | Pressinbjudan

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen och representanter från Strömstads kommun bjuder in till pressträff för att presentera det nya handslaget om samverkan mellan VGR och Strömstad om att säkerställa regionens sjukvård i kommunen. Vid pressträffen kommer Janette Olsson (S), ordförande för Strategiska Hälso- och Sjukvårdsnämnden i VGR, och Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, att redogöra för avsiktsförklaringen. Tid: 29 maj kl. 13:00. Plats: Kommunstyrelsesalen, Strömstads Stadshus Insläpp: från 12.45. Föranmälan krävs till dan.oraham@vg.region.se. Enskilda intervjuer görs efter pressträffen. Pressträffen sänds inte digitalt. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye