Uppsala Kommun Skolfastigheter

En ny, hållbar förskola växer fram mitt i Uppsala!

Dela

Under de närmaste två åren kommer en ny förskola att byggas i området Kungsängen, centrala Uppsala. På fredagen den 20 oktober tog Skolfastigheter det första spadtaget i bygget av Skyttelns förskola tillsammans med gästande lokalpolitiker och med hjälp av förskolebarn från rullande förskolan.

Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Mycket energi vid spadtaget för Skyttelns förskola. Från vänster: Fredrik Leo vd JSB Construction AB, Therese Lundborg Affärsområdeschef Projekt på Skolfastigheter, Christin Viklund områdeschef förskola vid utbildningsförvaltningen, Maria Ahlgren rektor på Årikets förskola och Erik Wahlström (MP) vice-ordförande för utbildningsnämnden, tillsammans med barn från rullande förskolan. (Foto: Lilla produktionsbolaget)

Uppsala kommun fortsätter att växa snabbt genom stor inflyttning och de centrala stadsdelarna utgör inget undantag. I området Kungsängen pågår omfattande byggnation av bostäder och den nya förskolan på Industrigatan 40 kommer därför bli ett välkommet tillskott för närboende familjer när den står klar om två år.

Skyttelns förskola kan välkomna 80 förskolebarn när den öppnar hösten 2025. Byggnaden, som mäter totalt 1039 kvadratmeter, fördelas på fyra avdelningar och har ett tillhörande matlagningskök. Hedersgäster vid fredagens spadtag var den rullande förskolan Åriket, där barnen med stor energi fick delta i grävandet och även passade på att ställa flera nyfikna, lite kluriga frågor om bygget.

- Jag är väldigt glad över att tillsammans med förskolebarnen här idag ta första spadtaget för en ny, hållbar förskola, där en stimulerande lärmiljö för barnen förenas med närhet till både stad och natur, säger Erik Wahlström (MP), vice ordförande utbildningsnämnden.

Praktiskt läge, gröna omgivningar och hållbara materialval 
Förskolans utemiljö kommer att erbjuda barnen olika former av lek och aktivitet, med ett läge som både innebär praktiskt avstånd till stadskärnan, samtidigt som grönytor finns att utforska för barnen i omgivningarna kring närliggande Fyrisån. Skyttelns förskola byggs klimatvänligt, vilket präglar alla Skolfastigheters projekt:

Hållbarhet står alltid i centrum när vi bygger nytt. Vi använder giftfria material i bygget av byggnad och utemiljö och en solcellsanläggning kommer placeras på förskolans tak för verksamhetens elförsörjning, säger Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt, Skolfastigheter.

Från grå industritomt till grön förskola
Tomten där förskolan ska byggas har längre tillbaka i tiden använts av gamla industrilokaler, men efter att dessa rivits har ytan stått tom under många år fram tills nu. Förberedande markarbeten på tomten avslutades under 2022 och efter färdigställd projekteringsfas tidigare i år, tecknades under inledningen av hösten kontrakt för produktion med entreprenör.

- Det känns bra att vi efter en lång tid av förberedelser nu kommit fram till byggstart och äntligen får sätta spaden i marken. Vi ser fram emot att leverera en fin, grön förskola med mycket trivsel för verksamheten om ett par år, säger Mattias Bergström, projektansvarig på Skolfastigheter.

Skyttelns förskola har ritats av Sweco arkitekter och utemiljön är designad av PE-projekt & arkitektur. Förskolan byggs i samarbete med JSB Construction AB. Byggarbeten beräknas pågå i cirka 18 månader och förskolan planeras kunna stå klar för inflyttning av verksamhet till hösten 2025.

Följ projektets fortsatta framfart på Skolfastigheters webbplats.


För mer information: 
Mattias Bergström, Projektansvarig Skolfastigheter
Tel: 018-727 43 91, e-post: mattias.bergstrom@skolfastigheter.se

Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt, Skolfastigheter
Tel: 018-727 20 86, e-post: therese.lundborg@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Rullande förskolan Åriket deltog i spadtaget. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Vid Skyttelns spadtag deltog både vuxna och barn med stor energi i grävandet. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Förskolebarnen från rullande förskolan Åriket bidrog med mycket energi. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Skyttelns förskolas spadtag 20 oktober 2023. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Förskolebarnen fick se ritningar av förskolan som ska byggas. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Skyttelns förskola byggs på en idag obebyggd tomt nära Fyrisån. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Skolfastigheters affärsområdeschef projekt Therese Lundborg hälsar alla förskolebarn välkomna. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Massor av nyfikna frågor från barnen om Skyttelns spadtag. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Liten grävare fick pröva stor grävare vid Skyttelns spadtag. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild
Bild på Skyttelns förskolas spadtag
Nöjda grävare efter spadtaget för Skyttelns förskola. (foto: Lilla produktionsbolaget)
Ladda ned bild

Dokument

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye