Uppsala Kommun Skolfastigheter

Skolfastigheter ökar antalet solcellsinstallationer!

Dela

Genom att öka antalet solcellsanläggningar på Uppsalas skolor och förskolor skapas såväl ett mer effektivt energiuttag, som en grönare och mer klimatvänlig stad. Skolfastigheter har idag 28 byggnader med takinstallationer för solcellsenergi och många fler skolor och förskolor kommer att följa redan under 2024.

Två byggarbetare monterar solcellspaneler på taket av en skola.
Solcellsanläggning monteras på taket av Västra Stenhagenskolan i Uppsala. (foto: Addlight)

Som exempel på Skolfastigheters bidrag till ett klimatpositivt Uppsala, bedrivs kontinuerligt arbete med energieffektivisering i driften av skolor och förskolor, parallellt med investeringar i solenergi vid nyproduktion och stora renoveringar.

Vid projektering inför byggnation av nya skolor och förskolor gör Skolfastigheter alltid en solstudie, vilken innefattar kontroll av omgivande omständigheters inverkan på en möjlig solkraftanläggning, samt också en lönsamhetskalkyl. Om förutsättningarna är rätt för investeringen, tas ett beslut om installation av solel.

- Vi är medlem i Uppsala klimatprotokoll och har god fart i arbetet mot våra egna uppställda bolagsmål, vilka är i linje med kommunens och FN:s målsättningar genom Agenda 30. Vår ambition är att alla nybyggda skolor och förskolor ska ha takmonterade solcellsanläggningar till stöd för sin energiförsörjning och vi installerar också löpande i solenergi när så är möjligt i större underhållsprojekt, exempelvis då vi utför takbyten, säger Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt på Skolfastigheter.

På god väg mot det långsiktiga solcellsmålet

Skolfastigheter arbetar mot ett långsiktigt solelsmål, där den totala installerade effekten från solenergi i fastighetsbeståndet ska uppgå till totalt 4 MW år 2030. I dagsläget ligger den totala installerade effekten från solenergi på drygt 1,6 MW.

Under 2023 installerades solcellsanläggningar på totalt sju skolfastigheter; Rosendals förskola, Österledens förskola, Brantingsskolan med idrottshall, Västra Stenhagenskolan och Bildnings- och kulturcentrum, Vattholmaskolan samt Bredablick Cederblad, där Uppsala estetiska gymnasium bedriver verksamhet.

Nu ökar installationstakten av solel på Uppsalas skolor och förskolor

Fram till 2030 ska energiförbrukningen minska med totalt 30 procent i Skolfastigheters fastighetsbestånd. Kontinuerligt arbete pågår sedan fem år tillbaka med att effektivisera energiuttaget genom justerade driftrutiner och investeringar i ny teknik på Uppsalas skolor och förskolor.

I dagsläget har 28 byggnader i Skolfastigheters fastighetsbestånd takinstallationer för solenergi - en siffra som kommer växa betydligt under 2024.

- Vi ökar nu takten rejält och budgeterar i år för installation av 20 nya solcellsanläggningar. Majoriteten kommer att monteras i samband med pågående större renoveringar, medan fyra solcellsinstallationer härrör sig till de nybyggnadsprojekt som avslutas i år, säger Micael Östlund, Uppdragsansvarig på Skolfastigheter.

Nya skol- och förskolebyggnader som under kommande år levereras med solcellsanläggningar är Rosendals skola, nya Gottsundaskolan, Jällagymnasiets idrottshall och Stadsskogens förskola. 


För mer information: 
Micael Östlund, Uppdragsansvarig på Skolfastigheter
Tel: 018-727 45 24, e-post: micael.ostlund@skolfastigheter.se

Therese Lundborg, Affärsområdeschef Projekt, Skolfastigheter
Tel: 018-727 20 86, e-post: therese.lundborg@skolfastigheter.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Två byggnadsarbetare arbetar med installation av solcellsanläggning på taket av en skola.
Solcellsanläggning monteras på taket av Västra Stenhagenskolan i Uppsala. (foto: Addlight)
Ladda ned bild
Byggarbetare arbetar med solcellspaneler på ett tak.
Solcellsanläggningen på Västra Stenhagensskolan är Uppsalas så långt största och ytan mäter hela 1 220 kvadratmeter. (foto: Addlight)
Ladda ned bild
Solcellsanläggning på tak med en fotbollsplan i bakgrunden.
Västra Stenhagensskolans solcellsanläggning har kapacitet att generera cirka 230 000 kWh per år. (foto: Addlight)
Ladda ned bild

Dokument

Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.

Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye