Ny arbetsmiljörapport från GS-facket: endast 4 av 10 bedömer att de orkar jobba till pension
En ny arbetsmiljörapport från GS-facket visar att endast 4 av 10 bedömer att de orkar jobba till pension. Undersökningen omfattar över 3000 svar från GS-fackets medlemmar inom skogs-, trä- och grafisk bransch.
GS-facket organiserar arbetare inom skogs-, trä- och grafisk bransch. Våra medlemmar jobbar inom branscher som traditionellt bedömts vara olycksdrabbade, däribland skogsbruk, sågverk och tillverkningsindustri.
I GS-fackets senaste arbetsmiljörapport förstärks bilden av att våra medlemmar jobbar inom branscher med en tuff arbetsmiljö. Framförallt den psykosociala arbetsmiljön har blivit svårare, i takt med att den fysiska arbetsmiljön fortsatt lämnar mycket att önska. De viktigaste lärdomarna från arbetsmiljörapporten är:
- Endast 4 av 10 av GS-fackets medlemmar bedömer att de orkar jobba till pension, bland förbundets kvinnliga medlemmar är motsvarande siffra 3 av 10. Resten är osäkra eller tror sig inte kunna arbeta fram till ordinarie pensionsålder.
- GS-fackets medlemmar jobbar inom riskfyllda branscher. 4 av 10 medlemmarna har råkat ut för en arbetsskada eller arbetssjukdom, varav nästan var fjärde har fortsatta besvär. Flest skador sker inom sågverksindustrin där nästan hälften av medlemmarna råkat ut för arbetsskada eller arbetssjukdom.
- 64 procent av medlemmarna uppger ”hög arbetsbelastning” som orsak till att de ådragit sig en skada eller sjukdom. Det är den vanligaste orsaken sett över alla branscher förutom skogen där 66 procent istället angett ”maskinarbete/utrustning” som orsak.
- 2 av 3 medlemmarna har dessutom gått till arbetet en eller flera gånger det senaste året, trots att de varit sjuka. Det är en lika hög andel som vid senaste arbetsmiljörapporten som genomfördes 2016. Det finns ingen pandemi-effekt, och en bidragande orsak kan tänkas vara det orättvisa karensavdraget som drabbar industriarbetare hårdare än tjänstemän.
- En god arbetsmiljö är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv. Tyvärr kan jag konstatera att det finns mycket kvar att göra för att GS-fackets medlemmar ska sägas ha ett hållbart arbetsliv. Det är under all kritik att så många medlemmar skadar sig. Att endast 4 av 10 medlemmar bedömer att de orkar jobba fram till pension är den starkaste siffran som branschen måste ta till sig av. Vi behöver ett nytt och rättvist pensionssystem som utgår från arbetares verklighet, säger Madelene Engman, avtalssekreterare på GS-facket.
- Det är dessutom alldeles uppenbart att den psykosociala arbetsmiljön blir allt viktigare för att komma tillrätta med skador och sjukdomar inom våra branscher. Produktionstakten har skruvats upp till orimliga nivåer och allt mer slimmade industrier bidrar starkt till att många av våra medlemmar råkar illa ut på jobbet, avslutar Madelene Engman.
Nyckelord
Kontakter
Julius Petzäll MendoncaPressekreterare
Tel:070-660 91 29julius.petzall@gsfacket.seDokument
GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 40 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch.
Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.
Följ GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från GS - Facket för Skogs-, trä- och grafisk Bransch
Ännu en usel budget för bostadsbyggandet och landsbygden19.9.2024 08:55:47 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterar den SD-ledda regeringen sin budget för år 2025. Det är den tredje budgeten som lagts fram som saknar riktiga satsningar på byggandet, trots den värsta byggkrisen sen 90-talskrisen.
GS-facket kritiska till regeringens vårändringsbudget15.4.2024 14:30:19 CEST | Pressmeddelande
Idag den 15 april presenterar regeringen vårändringsbudgeten. Trots upprepade möten med regeringen där byggbranschens aktörer berättat om det allvarliga läget väljer regeringen återigen att inte satsa på byggandet.
Parterna inom byggindustrin i krismöte med regeringen7.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Parterna inom byggindustrin, TMF, GS-facket, Byggnads och Byggföretagen träffar idag regeringen för ett krismöte med anledning av byggkrisen. Vi uppmanar gemensamt regeringen att vidta åtgärder för ett ökat byggande innan byggkrisen sprider sig och drar ner hela den svenska ekonomin.
Hundratals trä- och byggarbetare överlämnade namninsamling till bostadsministern6.2.2024 20:16:56 CET | Pressmeddelande
Ikväll (6/2) demonstrerade hundratals bygg- och träarbetare från olika delar av landet mot regeringens walkover i byggkrisen. I samband med demonstrationen överlämnade medlemmar från GS-facket och Byggnads 18.155 namnunderskrifter för ökat byggande till bostadsminister Andreas Carlsson. ”I andra länder klarar man av att både bygga bostäder och bekämpa inflationen, det kan vi göra även i Sverige” säger GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö.
GS-facket kommenterar Socialdemokraternas förslag för ökat byggande5.2.2024 11:41:28 CET | Pressmeddelande
Byggkrisen drabbar GS-fackets medlemmar hårt. Under 2023 ökade varslen inom träindustriavtalet med 270% jämfört med 2022. Trots detta gör regeringen ingenting för att få fart på byggandet. Därför välkomnar GS-facket att Socialdemokraterna lägger skarpa förslag för att öka byggandet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum