E.ON Sverige AB

Stort antal träd på elledningarna efter Babette

Dela

Drygt 1 000 E.ON-kunder är fortfarande utan ström efter stormen Babette vid 15-tiden idag. Återställningsarbetet gör snabba framsteg och E.ON räknar med att de flesta har strömmen tillbaka under lördagskvällen. En stor montörsstyrka och ett flertal helikoptrar jobbar för närvarande för högtryck. De värst drabbade områdena ska förses med reservkraft från mobila generatorer.

Vädersäkrade kablar. Vädersäkring gör skillnad. Ledningen är i drift men träden måste nu bort så snart som möjligt.
Vädersäkrade kablar. Vädersäkring gör skillnad. Ledningen är i drift men träden måste nu bort så snart som möjligt. Foto: E.ON

E.ONs regionchef, Peter Hjalmar, understryker att avbrott kan komma och gå också för de kunder som återfått strömmen.

 –Vi har fortfarande ett stort antal träd på ledningarna, så vi måste periodvis stänga av strömmen i olika områden för att få bort träden, säger han.

Peter Hjalmar avråder privatpersoner och skogsägare från att utföra eget röjningsarbete.

– Ser du träd som fallit på en ledning, så anmäl det till vår digitala tjänst på webbsidan. Gå inte nära ledningar, det kan vara livsfarligt. 

De träd som vilar mot ledningar måste nu skyndsamt tas bort. I de flesta fall håller de nya vädersäkrade plastinkapslade ledningar, som E.ON installerat under de senaste åren, för vikten av ett par, tre träd. Men efter några dagar riskerar träden att skava hål på den isolerade ledningen med nya avbrott som följd.

–Det är ett grannlaga arbete, som tar tid. Det handlar om att arbeta lugnt, metodiskt och strukturerat för att undvika incidenter och olyckstillbud. Men tack vare mycket stora investeringar i stormsäkringar torde arbetet flyta på ganska bra, säger Peter Hjalmar.

Sedan stormen Gudrun, 2005, har E.ON vädersäkrat cirka 43 000 kilometer ledning från Skåne till Västerbotten, varav cirka 75 procent har grävts ned i marken och 25 procent fått isolerad luftledning. Mellan 2013 och 2019 investerade E.ON över 13 miljarder kronor i elnäten. Mellan perioden 2020 och 2023 ökades investeringarna till 16 miljarder kronor. För att en elledning ska vara trädsäker måste ledningsgatan vara mellan 35 och 50 meter bred. De allra största regionala elledningarna, eller elnätets motorvägar, är trädsäkrade och inspekteras löpande.

Där markförhållandena tillåter, grävs ledningarna ner. Det är den enskilda åtgärd i nätet som gjort störst positiva förändring de senaste 15 åren, med både betydligt färre och betydligt kortare avbrott som följd. Ett annat sätt är att isolera luftledningarna.

–Vid tillfällen som stormen Babette frågar våra kunder ofta varför vi inte gräver ner alla ledningar, säger Peter Hjalmar. Men att trädsäkra de lokala elledningarna skulle innebära att vi, efter att ha fått tillstånd av berörda markägare, måste röja många, många tusen hektar skog, vilket skulle innebära alltför stora ingrepp i naturen.  

Följ det aktuella läget via E.ONs avbrottstjänster: Avbrottskarta - Avbrottsinformation i hela landet - eon.se 

Läs mer om vår krishantering: Så jobbar E.ON när ovädret är här - eon.se

Kontakter

Bilder

"Drygt 1 000 E.ON-kunder är fortfarande utan ström. En stor montörsstyrka och ett flertal helikoptrar jobbar dock för närvarande för högtryck och de värst drabbade områdena ska förses med reservkraft från mobila generatorer", säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.
"Drygt 1 000 E.ON-kunder är fortfarande utan ström. En stor montörsstyrka och ett flertal helikoptrar jobbar dock för närvarande för högtryck och de värst drabbade områdena ska förses med reservkraft från mobila generatorer", säger Peter Hjalmar, regionchef syd på E.ON.
Ladda ned bild

Om oss

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye