Välfärdsförvaltningen presenterar förslag till ny organisation
En organisation anpassad till dagens förutsättningar och en enklare väg in till samordnat stöd. Det är inriktningen när välfärdsförvaltningen i Örnsköldsvik nu presenterar förslag till ny organisation.
Behovet av stöd har ökat och även förändrats över tid, nya utmaningar och möjligheter har tillkommit. Mot den bakgrunden presenterar nu välfärdsförvaltningen i Örnsköldsvik ett förslag till ny organisation och arbetssätt anpassade för dagens förhållanden och sikte på framtidens behov.
– Genom att organisera oss utifrån vårt samhällsuppdrag bidrar vi till en tydligare och mer effektiv verksamhet där vi skapar bättre förutsättningar att använda våra resurser och kompetenser på bästa sätt, säger förvaltningschef Kaisa Björnström.
I den nya organisationen samlas välfärdsförvaltningens funktioner i tre verksamhetsområden: äldreomsorg, funktionsstöd samt individ och familj. För att ge allmänheten en tydlig ingång till äldreomsorg och stöd till personer med funktionsvariationer skapas avdelningen Entré-råd och stöd. Verksamhetsområdet individ och familj får en egen entré. Syftet med entré-funktionerna är att erbjuda en samlad ingång som är organiserad kring medborgarens behov.
– Många efterfrågar ”en väg in” till vård och omsorg. Genom att skapa entréer samlar vi en bred kompetens som utifrån den enskildes behov kan se vilka resurser och insatser som kan vara aktuella i varje specifikt fall. Det kan gälla både förebyggande insatser och koordinerat stöd utifrån behov och komplexitet. Den enskilde behöver inte vända sig till flera olika verksamheter. Färre kontakter och smidigare handläggning ska leda till enklare och snabbare stöd, säger Kaisa.
En förändrad organisation innebär också ett förändrat arbetssätt. Inriktningen blir mer teamarbete och samarbete med andra kompetenser, nya metoder och verktyg. Sammantaget ska förändringen resultera i en ändamålsenlig och värdeskapande verksamhet för medborgaren, god ekonomisk hushållning och en bra arbetsmiljö.
Den föreslagna organisationen väntas inte leda till övertalighet. Om det skulle ske hanteras övertalighet enligt ordinarie rutiner och i enlighet med lagen om anställningsskydd.
Närmast ska en risk- och sårbarhetsanalys genomföras och fortsatt förankring bland fackliga organisationer och medarbetare ske innan förvaltningschef Kaisa Björnström kan fatta beslut om förändrad organisation. Planen är att den nya organisationen formellt ska vara på plats 1 januari 2024. Därefter tar den praktiska genomförandeprocessen och fortsatt utveckling vid.
Förslag – huvuddragen i ny organisation för välfärdsförvaltningen
I stället för dagens åtta avdelningar, indelas förvaltningen i tre verksamhetsområden och tre avdelningar samt en förvaltningsledning.
Verksamhetsområdena föreslås bli:
- Äldreomsorg: ordinärt och särskilt boende.
- Funktionsstöd: personlig assistans, LSS-boenden, daglig verksamhet, socialpsykiatri, boendestöd.
- Individ och familj: självförsörjning, vuxna, barn och unga samt en egen entréverksamhet.
Avdelningarna föreslås bli:
- Entré-råd och stöd: samlad ingång till stöd inom verksamhetsområdena äldreomsorg och funktionsstöd.
- Utveckling och kvalitet: medicinskt ansvarig sjuksköterska, medicinskt ansvarig rehabilitering, socialt ansvarig samordnare, avvikelser, verksamhetsutveckling.
- Strategiskt stöd: nämnds- och övrig administration, strateger, IT-förvaltning.
Kontakter
Kaisa Björnström, chef för välfärdsförvaltningen, Örnsköldsviks kommun,
070-698 82 19.
Bilder
Dokument
Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.
Följ Örnsköldsviks Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun
Information från kommunstyrelsen i Örnsköldsvik7.1.2025 15:56:58 CET | Pressmeddelande
Verksamhetsplan för 2025, samverkan för trygghet och e-förslag om återställda våtmaker var några av ärendena på kommunstyrelsens första sammanträde 2025.
”Livskraft” ska sprida kultur till kommunens vård- och omsorgsboenden19.12.2024 12:13:57 CET | Pressmeddelande
Kultur skapar hälsa. Nu ska de som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden få ta del av fler kulturella upplevelser som skapar minnen, stimulerar tankar och känslor.
Nattvandrare får årets SOL-stipendium16.12.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommuns SOL-stipendium 2024 går till en person vars engagemang bidrar till en tryggare miljö för ungdomar.
Mångmiljonsatsning till Örnsköldsvik och Västernorrland12.12.2024 14:25:23 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommun ska leda länsövergripande projekt för kompetensförsörjning i Västernorrland. Projektet "Kompetensmatchning och Inkludering (KomIn)" har beviljats 14 miljoner kronor i delfinansiering via Europeiska socialfonden.
Möt årets Solstipendiat11.12.2024 07:42:00 CET | Pressinbjudan
Måndag 16 december hälsas media välkomna att möta mottagaren/mottagarna av Örnsköldsviks kommuns Solstipendium 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum