Svenska Cykelförbundet

Lidl-Treks utvecklingslag nästa för Jakob Söderqvist – men behåller trygg bas i Falun

Dela

Jakob Söderqvist är MTB-cyklisten som slog igenom stort på landsväg under 2023. Nästa år blir det minst sagt landsväg fullt ut för 20-åringen. Han är klar för Lidl-Trek Development Team och Mattias Reck blir ansvarig tränare. Men Jakob kommer att ha kvar den trygga basen i Falun även i vinter. ”Jag är precis där jag vill med min cykling och trivs faktiskt på isiga vintervägar”, säger Söderqvist.

Jakob Söderqvist körde delar av XCO-världscupen men har under säsongen mer och mer svängt över på landsväg. Där har det blivit en etappseger i Frankrike, en sjundeplats på U23-VM och en totalseger i ett belgiskt U23-etapplopp med det svenska landslaget.

Inte oväntat har det droppat in en del erbjudanden på landsvägssidan för Jakob som i år kört för den svenska projektet Team Vostroblock Evolite Cycling. Valet föll på Lidl-Trek Development Team med svensk tränare i Mattias Reck i det framgångsrika amerikanska World Tour-teamets organisation.

    ”Ja, jag har landat i att det skulle vara Lidl-Trek. Jag har respekt för att det är mycket som man behöver ställa om. Alla runt omkring en där är anställda att göra saker för mig. Därmed har jag ett HELT ANNAT ansvar som cyklist. Det du ska sköta måsta du sköta på riktigt. Cyklingen som jag har varit en hobby fram till nu blir ett arbete. Jag har bollat med mig själv att det krävs annan inställning, har kommit fram till att det är det här jag vill göra – och är ju väldigt tacksam för den här möjligheten när jag väl bestämt mig för att cykla landsväg 2024”, säger Jakob Söderqvist.

På frågan om han ska flytta utomlands i vinter kommer svaret snabbt.

    ”Jag har redan bestämt mig för att behålla Falun  som en bas. Man ska inte göra förhastade saker nu när jag har fått så väldigt mycket bra här i Falun. Det har varit en gynnsam miljö så här långt som jag ska hålla ganska hårt i, dessutom ett socialt värde – sådana aspekter väger upp för alla logistiska svårigheter i det stadiet som jag är i nu”, säger Jakob Söderqvist lugnt.

Det blir inte mera cykling på varmare breddgrader i vinter än teamets gemensamma träningsläger som han kan se fram emot desto mera, liksom säsongsstarten.

    ”Jag kommer ju från Sundsvall i grunden. Jag tror att jag har haft en del värden av vintercyklist. Jag är van att cykla på ett lager is med lite snö ovanpå. Tekniskt lär man sig att slappna av på längre distanspassen. Ett starkt värde. Jag vill ha kontraster mellan säsongerna. Landa och gå på rutiner och inte vara less på att resa redan innan en hel säsong på landsväg ändå blir. Trots alla timmar på vintercykel har jag inte haft någon period som jag är less på att cykla.”

Hur ser du på säsongen som har varit?

    ”Jag ville inför säsongen tävla i alla intressanta discipliner med fortsatt fokus på XCO. Långlopp däremellan. Teamet har gett väldigt mycket. Blev ju mycket att se vart det skulle bära någonstans, så lossnade det på riktigt med landsväg. Jag har haft flyt under året; har fått till det i rätt tillfällen. Visst, det är min bästa säsong, men jag har definitivt  mycket mer att utveckla.”

Lidl-Trek Development Team är registrerat som ett continentalteam, men att finnas med i ett stort World Tour-teams organisation är förstås inspirerande.

    ”Det ger ett större värde för mig som cyklist att finnas med i närheten av World Tour-laget. Det blir främjande för min utveckling som cyklist. Rutinerna runt omkring oss blir proffsiga och som det ser ut kommer vi i utvecklingslaget få hoppa och köra några lopp med World Tour-teamet. En spännande tanke. Sedan är det ju väsentligt att kunna göra en hjälpryttarroll bra om så blir fallet.”

Mattias Reck blir huvudansvarig för din träning, hur ser du på det?

    ”Det kan betyda mycket, både med tilltro och trygghet då Mattias Reck vet vad som gäller i en sådan här organisation. Han har ett smidigt sätt att förklara saker på. Jag känner att jag är på en väldigt bra plats, har glädje i allt jag gör – spännande att diskutera med deras organisation om vad jag kan skruva på för att utveckla mig vidare. Jag har haft en del kontakt med Mattias och vet att han har ett liknande tänk som min nuvarande tränare Fredrik Ericsson, som har gjort mycket för min cykling. Det känns som att jag är i trygga händer”, säger Jakob Söderqvist.

  • Kolla även in läget för våra svenska damcyklister på SCF.se!

Text och foto: Svenska Cykelförbundet (fria för publicering, ange cred)

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye