Minskad lönsamhet för medierna trots rekordhög medieanvändning
Årets rapport Medieekonomi 2023 från Myndigheten för press, radio och tv visar på att medieåret 2022 hade en rekordhög medieanvändning och en rekordhög investering på reklammarknaden. Trots det så befinner sig medierna i ett tufft läge med minskad lönsamhet på grund av ökade kostnader, minskade reklamintäkter och en nedåtgående konjunktur.
I årets rapport Medieekonomi 2023 - som tittar på den ekonomiska och strukturella utvecklingen av mediemarknaden under 2022 och delar av 2023 - så kan vi se att mediemarknaden fortsatt genomgår en omvandlingsprocess.
Hög mediekonsumtion och mer strömmat
Allmänhetens medie- och nyhetsintresse var fortsatt stort under 2022. Det kan förklaras av att strömmande tjänster inom film, musik och TV blev mer populärt. 89 procent av Sveriges befolkning i åldrarna 9–85 år tittade på både tablålagd och strömmad TV under en genomsnittlig dag. Strömmad TV hade en daglig räckvidd på 61 procent, medan tablålagd TV nådde 56 procent. Skiftet från tablå tills strömmat har främjats av ökad konkurrens med utländska aktörer på marknaden.
- Det är glädjande att allmänheten fortsatt har ett starkt nyhetsintresse. Mediestödet är extra viktigt i en tid av nedåtgående konjunktur och behov av tillförlitlig nyhetsrapportering, säger Jan-Olof Lind, generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv.
Försvagad lönsamhet för dagspressen
Trots att dagspressen ökade sina intäkter under 2022 så försämrades lönsamheten. Detta berodde främst på stigande kostnader för papper och distribution, samt en fortsatt minskning av intäkter från tryckta tidningar. Mot slutet av 2022 och under 2023 har dagspressen känt av en markant minskning av reklaminvesteringar, vilket har tvingat flera aktörer att genomföra sparåtgärder.
- För stora delar av mediemarknaden präglades 2022 av försämrad lönsamhet eftersom produktionskostnaderna ökade snabbare än intäkterna. Men trots försämringen visade fortfarande en majoritet av de studerade bolagen positiva rörelseresultat, säger Tobias Lindberg, forskare vid Nordicom och en av rapportens författare.
Tillväxt kommer inte svenska medier till del
Under 2022 skedde även rekordhöga reklaminvesteringar inom mediesektorn. Investeringarna växte med nästan 7 procent - hela 49,5 miljarder kronor investerades i reklam. Men, huvuddelen av tillväxten kom inte de svenska medierna till del. Mer än hälften av de totala investeringarna och över 70 procent av de digitala gick till aktörer som Google och Facebook.
Om rapporten
Medieekonomi är en del i vår rapportserie Medieutveckling som tar upp de samband som finns mellan konjunkturen, reklammarknaden, mediekonsumtionen och de svenska medieföretagens ekonomi. Rapporten har tagits fram i samverkan med Nordicom vid Göteborgs universitet. För analysen svarar Tobias Lindberg, forskare, och Ulrika Facht, medieanalytiker, vid Nordicom.
Kontakter
Presskontakt
Tel:08-580 070 00presskontakt@mprt.seDokument
Länkar
Om oss
Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Granskningsnämnden fäller SVT för osaklighet7.10.2024 11:50:54 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller inslag i Morgonstudion och Rapport på grund av missvisande grafik. SVT gjorde rättelser i senare sändningar, men dessa var enligt nämnden inte tillräckligt tydliga.
Granskningsnämnden friar TV4:s program Kalla fakta23.9.2024 10:57:34 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar Kalla faktas program Undercover i trollfabriken, om en granskning av Sverigedemokraterna, som sändes den 7 respektive 14 maj.
Ansökan om mediestöd för 2025 är nu öppen10.9.2024 09:19:41 CEST | Pressmeddelande
Ansökan om mediestöd för 2025 öppnar den 10 september. Sökande har möjlighet att lämna in ansökningar i myndighetens e-tjänst till och med den 1 oktober 2024.
Granskningsnämnden friar SVT och TV4 gällande innehåll av skrämmande karaktär9.9.2024 11:35:07 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden friar ett avsnitt i SVT:s programserie Din personlighet och ett inslag i TV4:s Nyhetsmorgon. Programmen sändes vid sådana tidpunkter då barn kan antas ta del av programmen. Programföretagen ska därför vara återhållsamma med skrämmande innehåll.
SVT:s Rapport fälls för otillbörligt gynnande24.6.2024 11:31:00 CEST | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i SVT:s Rapport. Inslaget fälls för otillbörligt gynnande av kommersiella intressen då ett företags logotyp och namn exponerades.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum