Byggföretagen

Nya krav på digital rapportering av klimatdata

Dela

Byggbranschens krav på digital rapportering av klimatdata ökar; både från myndigheter, kunder och andra intressenter. Med anledning av detta ställer sig nu branschens aktörer bakom branschstandarden för digitala följesedlar (BEAst Supply 4.0). 

Lars Redtzer, chef för branschutveckling på Byggföretagen, uppmanar byggentreprenörer att tillämpa branschstandarden BEAst Supply 4.0 för digitala följesedlar i sin klimatrapportering.
Lars Redtzer, chef för branschutveckling på Byggföretagen, uppmanar byggentreprenörer att tillämpa branschstandarden BEAst Supply 4.0 för digitala följesedlar i sin klimatrapportering.

De nya kraven innebär att klimatinformation för levererade tjänster ska samlas in och skickas till kunder och beställare via digitala följesedlar enligt branschstandarden BEAst Supply 4.0. 

– Det är nu hög tid för beställare och byggentreprenörer att börja tillämpa branschstandarden för digitala följesedlar i sin klimatrapportering. Att avvakta eller avstå är inte ett alternativ. Digitalisering skapar nya affärsmöjligheter och krävs idag för att möta ökade krav på transparens och frekvens av rapportering, säger Lars Redtzer, chef för branschutveckling på Byggföretagen.

Trafikverket inför krav på digital miljörapportering, enligt BEAst Supply 4.0, i nya upphandlingar från mars 2024. Inledningsvis kommer drivmedelsförbrukning för transport- och maskintjänster och hantering av massor att omfattas. Boverket ställer krav på rapportering av klimatdata sedan första januari 2022. Därtill är Stockholms kommun en av de kommuner som redan tillämpar krav på digital rapportering av miljödata, enligt BEAst. 

Byggföretagen rekommenderar sina medlemmar att tillämpa branschstandarden BEAst Supply 4.0, som styrgruppen till Miljödata NU (Byggföretagen, Trafikverket, Byggmaterialindustrin, Byggmaterialhandlarna, NCC, Peab, Skanska) står bakom.

Andra organisationer som också ansluter sig till branschstandarden BEAst Supply 4.0, förutom redan nämnda, är Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Installatörsföretagen.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg-, anläggnings- och specialföretag som vill bygga Sverige på schyssta grunder.

Följ Byggföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Byggföretagen

Färdplan 2045: ”Fossilfrihet och lönsamhet går hand i hand”21.2.2024 13:29:25 CET | Pressmeddelande

Bygg- och anläggningssektorn lägger i dag fram en uppgraderad färdplan med uppmaningar till regeringen och åtaganden till branschen för att öka tempot i Sveriges klimatomställning. - När rätt förutsättningar är på plats kommer bygg- och anläggningssektorn med stolthet visa hur fossilfrihet och lönsamhet går hand i hand, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagen i möte med regeringen om arbetsplatsolyckor12.2.2024 10:48:39 CET | Pressmeddelande

Tisdagen 13 februari träffar Byggföretagen statsminister Ulf Kristersson, arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg med anledning av den senaste tidens allvarliga arbetsplatsolyckor. – Vi kommer lyfta behovet av en säkerhetskultur på varje arbetsplats. Säkerhet är ett helhetsansvar – arbetsmarknadens parters, entreprenörens och individens, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye