Sveriges Museer

Föreslå Årets museum 2024

Dela

Utmärkelsen Årets museum delas varje år ut till ett svenskt museum som visat prov på mod, kreativitet och spets. Nu börjar processen med att hitta Årets museum 2024 – alla kan påverka genom att föreslå sitt favoritmuseum!

Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma utmärkt museiarbete och att inspirera andra museer till nytänkande verksamhet av högsta kvalitet. År 2024 delas Årets museum ut för 28:e gången. Bakom utmärkelsen står Sveriges Museer och Svenska ICOM.

Fram till 30 november kan vem som helst föreslå sitt favoritmuseum till juryn, som bland annat består av representanter från Sveriges Museer och Svenska ICOM. Utifrån de inlämnade förslagen nominerar juryn tre slutkandidater som de besöker för utvärdering, och korar därefter en vinnare.

Kriterier

Mod, kreativitet och spets i ett eller flera av nedanstående områden:

 • Relevans. Årets museum utgör en angelägen och inkluderande arena för människor och samhället.
 • Inspiration. Årets museum kan uppvisa framstående exempel på nyskapande och innovativ verksamhet inom något eller flera områden.
 • Kunskap och bildning. Årets museum arbetar med kunskapsuppbyggnad genom att sätta berättelser i nya sammanhang som möjliggör fördjupade insikter och nya perspektiv.

Hur går det till?

Varje höst har alla möjlighet att lämna förslag till kommande års pris. Den 30 november är sista dagen att skicka in förslag via Sveriges Museum till juryn. De föreslagna museerna får därefter inkomma med skriftliga underlag utifrån vilka juryn nominerar tre finalister. De tre finalisterna offentliggörs under våren och besöks av juryn för att utifrån intrycken på plats kora en vinnare. Priset delas sedan ut på Museernas vårmöte som 2024 kommer att arrangeras i Karlstad och digitalt.

Juryn för Årets Museum 2024

 • Styrelseledamot från Sveriges museer (ordf./sammankallande):
  Lisa Månsson, överintendent Naturhistoriska riksmuseet
 • Ledamot i Svenska ICOM:
  Christian Penalva, utställningschef Kulturen i Lund
 • Föregående års vinnare:
  Olof Hermelin, museichef Östergötlands museum
 • Gästplats internationellt perspektiv:
  Nils M Jensen, direktör Organisationen Danske Museer

Kontakter

Lisa MånssonOrdförande i juryn och ledamot av styrelsen för Sveriges Museer

lisa.mansson@nrm.se

Bilder

Årets museum 2024
Årets museum 2024
Ladda ned bild
Gunnar Ardelius
Gunnar Ardelius
Ladda ned bild
Lisa Månsson
Lisa Månsson
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye