Göteborgs stift

Många besökare väntas till kyrkogårdarna under allhelgonahelgen

Dela

I helgen väntas välbesökta kyrkogårdar fyllda av brinnande gravljus och lyktor när många vill uppmärksamma sina avlidna släktingar och vänner.  

Tusentals gravljus och lyktor lyser upp kyrkogårdarna under allhelgonahelgen.
Tusentals gravljus och lyktor lyser upp kyrkogårdarna under allhelgonahelgen. Foto: Johanna Frostensson

Allhelgonahelgen är den tiden på året då vi särskilt uppmärksammar och minns de som har lämnat det här livet. Enligt Svenska kyrkans egen statistik besöker drygt var tredje svensk någon av landets kyrkogårdar. Bara till kyrkogårdarna i Göteborg väntas omkring 40 000 personer under helgen.
– Vi är många som kommer att bege oss till våra kyrkogårdar, tända ljus och minnas de som gått före. Helgen kommer år efter år, men kanske är du en av dem som just det här året står vid en ny grav eller besöker en ny minneslund. På det sättet är allhelgonahelgen unik varje år, säger biskop Susanne Rappmann.

Många av Svenska kyrkans församlingar kommer under helgen att erbjuda möjligheter att uppmärksamma avlidna släktingar och vänner. Församlingar håller minnesgudstjänster, delar ut ljus och håller kyrkor och kapell öppna för ljuständning, bön och samtal.
– Även om vi känner oss ensamma i vår sorg, så kan allhelgonahelgens många brinnande lyktor och gravljus bli ett yttre tecken på att vi just inte är ensamma.

I Svenska kyrkan finns en stor erfarenhet av sorgearbete. Här finns möjlighet till enskilda samtal för dig som önskar ha någon vid din sida i en svår tid och sorgegrupper där du får följas åt tillsammans med andra som sörjer.

– Låt oss i helgen, omgivna av varandra, närma oss det som gör ont och minnas allt det goda som varit. Låt oss tända våra ljus för att hedra de som gått före oss och för att hålla fast vid hoppet och ljuset bortom mörkret. I mötet med det ändliga kan vi ana oändligheten. Ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det, avslutar biskop Susanne Rappmann.

För lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetning, kontakta pressekreterare Johanna Frostensson.

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye