Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Fred på undantag? Fredsdagen i Domkyrkan 8 maj

Dela

Fredsdagen 8 maj är en samling för demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och mot krig, nazism och politiskt våld. 2024 års Fredsdag tar upp FN:s fredsbevarande roll i världen - vilka redskap finns? Medverkar gör bland andra Flaminia Minelli, chef i FN, Anders Kompass, tidigare FN-tjänsteman och Antje Jackelén, ärkebiskop emerita.

8 maj 1945 var en fredsdag, ett steg mot en bättre värld. Strax därefter grundades Förenta nationerna med syfte att vara just en fredens organisation, men idag ser det uppdraget ut att vara svårare än någonsin. Vi lever åter igen i en tid präglad av krig och konflikter, hat och polarisering. Freden är satt på undantag. Vad kan FN egentligen uträtta i den växande skara fasansfulla stridszoner vi ser idag? Vilka redskap har man? Vilka förhoppningar kan vi ha på den organisation som en gång skapades för att ett tredje världskrig aldrig skulle uppstå?

Tid: 8 april kl 18.00-20.00

Plats: Domkyrkan i Göteborg

Program:

Välkomnande och presentation
Maria Bergius, Göteborgs domkyrkoförsamling

Anförande: Abandon all hope? (på engelska)
Flaminia Minelli, Chief of the Policy and Best Practices Service in the Division of Policy, Evaluation and Training of the United Nations Department of Peace Operations

Panelsamtal (på svenska)
Anders Kompass, tidigare FN-tjänsteman och ambassadör, Antje Jackelén, tidigare ärkebiskop i Svenska kyrkan, teologie doktor, Per Cramér, rektor Handelshögskolan, GU, professor i internationell rätt och Karin Stenson, vice generalsekreterare Unescorådet. Moderator: Stefan Eklund, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne

Musikinslag
Timo Nieminen, sång och Gunnar Frick, piano

Utställning 1-17 maj i Domkyrkan:
Under perioden 1-17 maj finns en utställning med information om FN inne i Domkyrkan. Utställningen berättar om FN och dess generalsekreterare med fokus på Dag Hammarskjöld, Svenska FN-förbundet och mänskliga rättigheter. Den lyfter också FN:s globala hållbarhetsmål och ger tips om poddar för information om betydelsefulla personer som har arbetat för mänskliga rättigheter och ger några tips på hur du själv kan engagera dig.

Arrangörer: Svenska kyrkan: Göteborgs Domkyrkoförsamling och Kultursamverkan Göteborgs stift samt Sensus studieförbund

Medverkande: Innerstaden Göteborg, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet och Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne.

Med stöd av: Levande Historia i Göteborg och Bokmässan.

Kontakt:
Mikael Ringlander, Kultursamverkan Svenska kyrkan
070-518 19 95, mikael.ringlander@svenskakyrkan.sehttps://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/nyheter/fred-pa-undantag-fredsdagen-i-domkyrkan-8-maj-2024-kl-18-20

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

127 kyrkor i Göteborgs stift delar på 57 miljoner för bevarandet av kulturarvet14.5.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Göteborgs stift har beslutat om fördelning av den Kyrkoantikvariska ersättningen (KAE) som går till restaureringar mm av kyrkor i Göteborgs stift. Pengarna ska gå till bevarandet av de kulturhistoriska värden i de kyrkor som Svenska kyrkan har ansvar för att vårda. Dock täcker inte ersättningen de behov som finns. Statens kyrkoantikvariska ersättning har varit densamma sedan 2009 och motsvarar inte behoven. Flera projekt blir utan pengar och därmed byggs en underhållsskuld upp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye