Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen
I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.
Allhelgonahelgen är den tiden på året då vi särskilt uppmärksammar och minns de som har lämnat det här livet. Det är en helg då vi påminner oss om att döden finns, och drabbar oss alla. I kyrkan påminns vi också om att det finns hopp om ett liv efter döden.
I Svenska kyrkan brukar vi inför Allhelgonahelgen lyfta fram att människor inte är ensamma i sin sorg. Att det finns platser dit man kan gå med sin sorg för att få stöd eller för att stötta varandra. Platser där man kan få dela sorgen med någon som lyssnar och förstår.
Många upplever att Svenska kyrkan är en av få platser i dagens samhälle dit man kan gå utan att behöva förklara varför jag kommer just dit. Där det finns öppen gemenskap som inte är kommersiell. Det ser olika ut i olika församlingar, t ex sopplunch, gemenskapsträff, café, musikstund, föredrag, bibelsamtal så väl som gudstjänst och andakt. Det är tillfällen att få finnas i ett sammanhang.
För den som förlorat en anhörig finns sorge- och leva vidaregrupper. Och i alla församlingar finns präster och diakoner med utbildning och erfarenhet av att samtala om sorg och det som är svårt.
Svenska kyrkans församlingar kommer under allhelgonahelgen att erbjuda möjligheter att uppmärksamma avlidna släktingar och vänner. Församlingar håller minnesgudstjänster, delar ut ljus och håller kyrkor och kapell öppna för ljuständning, bön och samtal.
När ljusen på kyrkogårdarna lyser påminns vi om både vår egen och andra människors sorg. När sorgen blir vardag kan den också bli ensamhet. I min egen sorg betyder det mycket om jag har någon att dela den med. Någon som vågar möta min blick och som orkar fråga hur jag har det. Eller så är det jag som får ställa samma fråga till grannen, arbetskamraten eller vännen. Vi kan visa att vi inte behöver vara ensamma i sorgen!
Kontaktpersoner i Göteborg,
att intervjua om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen:
Sara Wrige, präst i Gamlestaden, 031-731 82 60, sara.wrige@svenskakyrkan.se
Jonas Olander, sjukhusdiakon, 073-087 60 37, jonas.olander@svenskakyrkan.se
Birgitta Löwing Kiser, kommunikatör vid Göteborgs begravningssamfällighet, 031-731 88 33, birgitta.lowingkiser@svenskakyrkan.se
För lokal kontaktperson, se webben under "Svenska kyrkan" + "Församlingens namn" eller via "Sök församling": https://www.svenskakyrkan.se/sokforsamling
Läs mer:
Göteborgs begravningssamfällighet, Detta händer på alla helgons dag 2024 –
https://www.svenskakyrkan.se/gbs/nyheter/detta-hander-pa-alla-helgons-dag-2024
Stöd vid sorg – https://www.svenskakyrkan.se/sorg
Första hjälpen vid sorg – https://www.svenskakyrkan.se/sorg/forsta-hjalpen-vid-sorg
Jourhavande präst – https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast
Sorgegrupper – https://www.svenskakyrkan.se/sorg/sorgegrupper
Bönewebben – https://be.svenskakyrkan.se/
Kontakter
Torgny LindénPressekreterareGöteborgs stift
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann, stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Samt länk till församlingar i stiftet.
Om oss
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 09:43:53 CET | Pressmeddelande
I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.
Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:25:32 CET | Pressmeddelande
I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.
Prisutdelning i tävlingen "Skapa ett orgeläventyr" 18 oktober15.10.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
I tävlingen "Skapa ett orgeläventyr" har tre pristagare utsetts. I samband med prisutdelningen, som sker 18 oktober kl. 12.00 i Göteborgs domkyrka, kommer de tre orgeläventyren att uppföras vid tre skolföreställningar. De tre pristagarna kommer från tre olika stift; Lunds stift, Göteborgs stift och Västerås stift.
En oväntad glänta – Jubileumskonsert med boksläpp 28 sept26.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Som en del av firandet av "Bokmässan 40 år" anordnas en Jubileumskonsert i Göteborgs domkyrka till Tomas Tranströmers ära. Under konserten framförs tonsatta dikter av Tranströmer. Samtidigt presenteras den nya boken "En oväntad glänta", om existentiell hälsa.
Kvällsprogram med Tomas Andersson Wij i Domkyrkan 26 sept25.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande
Författare till 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok är sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij. Vid ett kvällsprogram i Göteborgs domkyrka den 26 september medverkar Tomas med musik samt boksamtal tillsammans med ärkebiskop Martin Modéus. Boksamtalet leds av kulturskribent Kristina Lindh.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum