Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Kvällsprogram med Tomas Andersson Wij i Domkyrkan 26 sept

Dela

Författare till 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok är sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij. Vid ett kvällsprogram i Göteborgs domkyrka den 26 september medverkar Tomas med musik samt boksamtal tillsammans med ärkebiskop Martin Modéus. Boksamtalet leds av kulturskribent Kristina Lindh.

Tomas Andersson Wij medverkar med både musik och samtal. Ärkebiskop Martin Modéus medverkar tillsammans med Tomas i ett boksamtal som leds av kulturskribent Kristina Lindh.
Tomas Andersson Wij medverkar med både musik och samtal. Ärkebiskop Martin Modéus medverkar tillsammans med Tomas i ett boksamtal som leds av kulturskribent Kristina Lindh. Foto: Dennis Wernersson/Arne Hyckenberg

Vad kan fastan lära oss om att avstå och om att ge sig hän? Och hur påverkas människors andlighet av vår tids brist på framtidshopp? Årets fastebok är djupt personlig och utmanande, där artisten och låtskrivaren Tomas Andersson Wij går i kärleksfull närkamp med den kristendom han vuxit upp med. 

Årets fastebok blandar fragment med små essäer

Med fastan som utgångspunkt försöker Tomas Andersson Wij ta reda på om han kan kalla sig kristen. Han skriver om den moderna människans vägar till Gud, om hur vår tids politiska depression löper parallellt med ett nyväckt intresse för det dionysiska. Han berättar historien om den väckelse inom Svenska kyrkan som han en gång var en del av. Och genom hela texten finns brottningen med språket, det språk han är beroende av men som aldrig kan fånga mysteriet.

En vägvisare under fastan

Boken, som är den 13:e fristående boken i serien Ärkebiskopens fastebok, utkommer i januari och ges ut av Verbum. Ärkebiskopens fastebok har etablerats som en vägvisare under fastan. Syftet är att, med olika författare, årligen ge ut en bok som inbjuder till eftertanke och andlig fördjupning. En bok som kan läsas enskilt eller tillsammans. För varje sålt exemplar går tio kronor till Act Svenska kyrkan.

Tomas Andersson Wij medverkar med musik och samtal. Ärkebiskop Martin Modéus medverkar tillsammans med Tomas i ett boksamtal som leds av kulturskribent Kristina Lindh.

Datum: 26 september 2024
Tid: Kl 19.00-21.00
Plats: Göteborgs domkyrka
Fri entré

Kontakt: Mikael Ringlander, 070-518 19 95, mikael.ringlander@svenskakyrkan.se

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 09:43:53 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:25:32 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:18:42 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye