Göteborgs stift, Svenska kyrkan

En oväntad glänta – Jubileumskonsert med boksläpp 28 sept

Dela

Som en del av firandet av "Bokmässan 40 år" anordnas en Jubileumskonsert i Göteborgs domkyrka till Tomas Tranströmers ära. Under konserten framförs tonsatta dikter av Tranströmer. Samtidigt presenteras den nya boken "En oväntad glänta", om existentiell hälsa. 

2023 publicerades många av Tomas dikter i tonsättningar för solosång och piano av ett stort antal samtida svenska tonsättare.
2023 publicerades många av Tomas Tranströmers dikter i tonsättningar för solosång och piano av ett stort antal samtida svenska tonsättare. Foto: Dan Hansson

Nobelpristagaren Tomas Tranströmer fick Nobelpriset i litteratur 2011 och var året därefter Se människans hedersgäst på Bokmässan i Göteborg. Som en del av Bokmässan 40 år lyfter vi på nytt fram hans poesi och tolkar den i ljuset av teologin. Att unna sig en stund av andakt och reflektion är en del i den helhet som är grunden för hälsa, något som det nationella folkhälsoprojektet Livsstilsverktyget också tagit fasta på.

Konsert med Tranströmers dikter

Få samtida poeter har lika övertygande betonat samhörigheten mellan poesi och musik som Tomas Tranströmer. 2023 publicerades många av Tomas dikter i tonsättningar för solosång och piano av ett stort antal samtida svenska tonsättare.

Under konserten En oväntad glänta tolkas ett urval av dessa sånger av Negar Zarassi och Tore Norrby. Rilkeensemblen bjuder under Gunnar Erikssons ledning på tonsättningar för blandad kör. Textrecitationer görs av Mia Eriksson. Mikael Fridén och Ulrika Melin Lasson ackompanjerar.

Boken "En oväntad glänta" till publiken

Monica Tranströmer kommer att ta emot den nyutgivna boken En oväntad glänta, som också kommer att delas ut som gåva till publiken under kvällen. Författare är Anders Rosengren, läkare och professor i molekylär medicin Göteborgs universitet samt grundare till Livsstilsverktyget.

Datum: 24 september 2024
Tid: Kl 19.00-20.30
Plats: Göteborgs domkyrka
Medarrangörer: Göteborgs domkyrkopastorat, Sensus och  Bokförlaget Korpen
Fri entré

Insamling sker under kvällen till förmån för ideella föreningen Hope for Roman, som stödjer franciskanerbröders arbete med utsatta romska barn och deras familjer i Roman, Rumänien. Där bedrivs skola och socialt arbete för att ge människor möjligheter till att ta sig ur fattigdomen.
https://hopeforroman.org/

Kontakt: Mikael Ringlander, 070-518 19 95, mikael.ringlander@svenskakyrkan.se

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Se människan satsar stort på Bokmässan 26–29 september24.9.2024 07:50:00 CEST | Pressmeddelande

Under 27 år har Svenska kyrkan medverkat på Bokmässan, huvudsakligen genom ett gediget program på Se människan-scenen. I år presenteras ett 80-tal programpunkter, varav drygt 60 är författarsamtal om existentiella frågor utifrån aktuell litteratur. Svenska kyrkan knyter också an till Bokmässans övergripande teman, som i år är Sápmi och Rymden. Bland annat medverkar astronaut Marcus Wandt om att sikta mot stjärnorna och bildkonstnär Britta Marakatt-Labba visar att berättelser som konst också kan vara litteratur.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye