Unionen

Klarna tecknar kollektivavtal

Dela

Unionen och Sveriges Ingenjörer har sedan i våras gemensamt förhandlat om kollektivavtal. Nu är det klart att Klarna tecknar kollektivavtal och därmed är strejkvarslet avblåst.  

Sen Kanner, ordförande Unionens klubb Klarna, och Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Sen Kanner, ordförande Unionens klubb Klarna, och Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

Efter sex månader av förhandlingar om kollektivavtal frånträdde Sveriges Ingenjörer och Unionen kollektivavtalsförhandlingarna och varslade den 26 oktober Klarna om stridsåtgärder. Förhandlingen har sedan dess återupptagits med hjälp av medlare från Medlingsinstitutet och nu står det klart att Klarna går vidare och tecknar kollektivavtal. 

I dag säger därmed parterna ja till medlarens bud och varslet om stridsåtgärder på Klarna Bank AB dras därför tillbaka av Sveriges Ingenjörer och Unionen. 

Från och med 1 januari 2024 kommer Klarna vara medlemmar i BAO, Bankinstitutens arbetsgivareorganisation, och omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges Ingenjörer och Akavia.

“Jag är glad att vi träffat ett avtal som kombinerar Klarnas snabbrörlighet med den svenska modellens tydlighet. Vårt fokus i förhandlingarna har varit att säkra operativ frihet, att fortsatt kunna fatta snabba beslut och fortsätta odla vår unika och framgångsrika kultur, som tusentals medarbetare uttryckt sin uppskattning för i veckan. Jag är övertygad om att vi kommer att dra nytta av det här avtalet och att Klarna kan bidra till att göra den svenska modellen starkare från insidan.” säger Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd på Klarna. 

“Det allra viktigaste för oss har varit att medlemmarna ska få inflytande på arbetsplatsen. Med ett kollektivavtal på plats får vi nu möjlighet att påverka hur vi har det varje dag på jobbet. Klubben ser fram emot att samarbeta med ledningen för att göra Klarna till en ännu bättre arbetsplats”, säger Sen Kanner, ordförande för Unionens klubb på Klarna.

“Vi välkomnar Klarna in i den svenska modellen och ser fram emot ett gott samarbete. Med ett kollektivavtal på plats stärker vi inflytandet för de anställda på Klarna samtidigt som vi tryggar villkoren. Genom dagens beslut manifesterar Klarna samhällsansvar och visar vägen för starka svenska techbolag”,  säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. 

“För Unionen är det självklart att företag verksamma i Sverige har kollektivavtal. Att Klarna till slut tecknat ett avtal visar att det är ett modernt företag med schyssta villkor och att man bryr sig om sina anställda, jag är glad för medlemmarnas skull”, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.

Presskontakt Unionen
Johanna Gréen, pressekreterare
072 469 05 91
johanna.green@unionen.se 

Presskontakt Sveriges Ingenjörer
Nadja Yusuf, pressekreterare 
070 786 71 48
nadja.yusuf@sverigesingenjorer.se 

Presskontakt Klarna
Filippa Bolz, global kommunikationschef
070 002 91 51
press@klarna.com

Om Unionen
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Om Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco.

Om Klarna
Sedan 2005 har Klarna verkat för att accelerera handel med konsumenternas behov i centrum. Med fler än 150 miljoner aktiva användare globalt och 2 miljoner transaktioner per dygn, revolutionerar Klarnas schyssta, hållbara och AI-drivna betalnings- och shoppinglösningar hur människor shoppar och betalar online, och hjälper konsumenter att shoppa smartare, tryggare och smidigare. Fler än 500 000 globala detaljhandelspartners, inklusive H&M, Saks, Sephora, Macy's, IKEA, Expedia Group och Nike, har integrerat Klarnas innovativa teknologier och marknadsföringslösningar för att driva tillväxt och lojalitet. För mer information, besök Klarna.com

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 690 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Unionen startar facklig skuggdirektion20.11.2023 13:57:12 CET | Nyheter

Det senaste året har räntebesked, prisökningar och vikande konjunktur dominerat samtalet i media, i den politiska debatten och runt köksborden. Alla pratar om ekonomin. Men vilka är det egentligen som kommer till tals? När nya räntebesked och finanspolitiska beslut ska kommenteras lyfts ofta storbankernas ekonomer fram som neutrala experter, ibland i sällskap av finansanalytiker och ekonomiprofessorer. Här finns onekligen många värdefulla insikter att hämta. Men en viktig röst har länge saknats i det offentliga samtalet om ekonomin - perspektivet från löntagarna. Det här vill vi ändra på. Därför släpper Unionen idag det första avsnittet av podden Fackliga skuggdirektionen. Här kommer jag tillsammans med fyra andra fackliga chefsekonomer att diskutera hur finans- och penningpolitiken påverkar Sveriges och svenska löntagares ekonomi. För beslut om räntehöjningar och skattesänkningar styr inte bara förutsättningarna för banker och företag, de har en direkt effekt på arbetslöshet, löner oc

Unionens konjunkturprognos: Lågkonjunkturen har nått arbetsmarknaden15.11.2023 06:00:00 CET | Pressmeddelande

De fortsatta räntehöjningarna sätter större spår i ekonomin. Allt fler av Unionens medlemmar hör av sig med frågor om uppsägningar och fler företag planerar att dra ner på personal. – Försämringen är hittills mild och sker från ett starkt utgångsläge, men arbetsmarknadens motståndskraft börjar nå sin gräns, säger Tobias Brännemo, chefsekonom, som idag presenterar Unionens konjunkturprognos.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum