Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Industrin sårbar för globala leveransstörningar

Dela

Under coronapandemin drabbades många företag inom industrin av kraftiga leveransstörningar från utlandet. Det ledde till att produktionen fick skäras ner och i vissa fall stoppas helt under en tid. Men alla företag drabbades inte lika hårt. Frågan är varför?

I en ny rapport, som handlar om industrins sårbarhet för globala leveransstörningar, har Tillväxtanalys analyserat vilken roll riskspridningen i leverantörsledet spelade för utfallet under pandemin 2020-2021. Tillväxtanalys har även sammanställt data från en enkätundersökning i samarbete med Svenskt Näringsliv och studerat vilka åtgärder industrin har vidtagit, eller planerar, för att minska sårbarheten för framtida störningar.

Rapporten visar att en tredjedel av industriföretag gick in i pandemin utan någon riskspridning i leverantörsledet, och att ytterligare 20 procent bara hade en minimal riskspridning.

–Företag med större riskspridning klarade sig i allmänhet bättre under pandemin, även om turen spelade störst roll. Stora företag är i allmänhet mer riskspridda än små företag, säger Håkan Nordström, analytiker, Tillväxtanalys.

– För att stärka motståndskraften planerar industriföretagen i första hand att öka lagerhållningen och i andra hand sprida riskerna i sina leverantörsled.  Bara en liten andel planerar att flytta inköpen till EU och ännu färre att flytta produktionen hem till Sverige, fortsätter Håkan Nordström.

Studien är den första i ett större projekt om näringslivets resiliens i en allt osäkrare värld, där alltfler röster höjs – särskilt i USA men även inom EU – för att minska beroendet av världsmarknaden och Kina i synnerhet. Det kan vara motiverat i en del fall, men även kostsamt för en liten ekonomi som den svenska som lever av internationell handel. Det är därför att viktigt att utvärdera alternativen och om riskerna kan hanteras utan att kapa banden med världsmarknaden.

Läs hela rapporten på www.tillvaxtanalys.se

Kontakter

Om oss

Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.

Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser

Nya innovationer hindras av regelverket18.6.2024 10:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hur påverkar lagar och regler nya innovationer? Och hur kan förutsättningarna för ny teknik förbättras? Tillväxtanalys har studerat hur elsparkcyklar och drönare mottagits på marknaden och sett att alltför långsam anpassning av regelverket skapade både hinder för den nya tekniken och ledde till flera oönskade effekter för samhället. I en ny rapport sammanfattas lärdomar och ges förslag på åtgärder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye