ManpowerGroup

Två av tre män tror att de klarar chefens jobb lika bra – eller bättre

Dela

Nästan två av tre svenska män, 62 procent, tror att de skulle klara chefens jobb lika bra eller bättre. Motsvarande siffra bland kvinnor är 45 procent. De som är missnöjda med sitt arbete är mer benägna att tro att de klarar jobbet bättre än chefen. Det visar Sveriges största arbetslivspanel, ManpowerGroup Work Life.

– Tre av fyra arbetsgivare i Sverige uppger att det är svårt att hitta rätt kompetens, så sett från det perspektivet är det förvånande att så många medarbetare bedömer att de skulle klara chefens jobb. I många fall hänger svaret ihop med ett lågt förtroende för chefen. För att kunna attrahera och behålla talang är det viktigt att svenska företag lägger stort fokus på gott ledarskap, säger Elisabeth Skol, HR-Direktör på ManpowerGroup.

Sammantaget visar Work Life att drygt hälften av svenskarna, 53 procent, anser sig kunna utföra chefens jobb lika bra eller bättre än chefen själv. Allra bäst självförtroende har män – 62 procent anser sig kunna göra jobbet lika bra eller bättre än chefen. Motsvarande siffra bland kvinnor är 45 procent. 

Undersökningen visar också en tydlig koppling mellan nöjdheten på jobbet och synen på chefens arbete. Bland de svenskar som är missnöjda med sitt nuvarande jobb svarar hela fyra av tio, 39 procent, att de skulle klara chefens jobb bättre än chefen själv. Motsvarande siffra bland de som är nöjda med jobbet är 20 procent. 

– Sett i ljuset av den obalans vi har på arbetsmarknaden med fler män än kvinnor som är chefer, anser jag det är viktigt att arbeta för att bryta mönster. Genom att utgå från kompetens i alla chefsrekryteringar och bland annat aktivt coacha mot möjliga karriärvägar utifrån varje individs styrkor, kan vi stärka lämpliga kvinnliga kandidaters tro på sin förmåga, säger Elisabeth Skol.

För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, helene.belin@manpowergroup.se

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under februari 2023 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 1 408 personer har svarat på den fråga som ligger till grund för detta pressmeddelande: Skulle du klara din närmsta chefs jobb? Se bifogad tabell.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

ManpowerGroup Work Life 2023
ManpowerGroup Work Life 2023
Ladda ned bild

Om ManpowerGroup ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2023 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för fjortonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye