VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Framtidsvisioner och klimat på Transportforum 2024

Dela

Framtidens resande och EU:s plan för att skynda på klimatomställningen – Fit for 55 – står i centrum för transportforskningskonferensen Transportforum 2024. Programmet har blivit klart i dagarna och innehåller hundratals presentationer om alla tänkbara aspekter av transporter, trafik och resande.

Bild från Transportforum 2022.
Möten och nätverkande på Transportforum 2022. Fotograf Satu AB

40-årsjubilerande Transportforum arrangeras i Linköping 17–18 januari 2024 i och inleds med en diskussion om framtidens resande och transporter – vilka utmaningar finns och hur kan vi lösa dem? Talare är Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister, Tomas Svensson, generaldirektör för VTI och Philippe Crist, rådgivare för innovation och framtid på International Transport Forum, ITF.

– I tider med stora samhällsutmaningar är det viktigare än någonsin med forskning för att kunna ta beslut baserade på kunskap. Och då behövs arenor där forskningsresultat delas med alla som nyttiggör kunskapen, säger Fredrik Hellman, forskningsledare på VTI och projektledare för Transportforum.

Dag två inleds av Victoria Wibeck, professor på Linköpings universitet och ledamot av Klimatpolitiska rådet. Hon talar om Fit for 55 i praktiken, hur EU:s klimatlag om att utsläppen ska minska med 55 procent till år 2030 kommer att påverka transportsektorn. Frågan diskuteras också av en panel bestående Jenni Ranhagen, vd Näringslivets transportråd, Jessica Alenius, vd Drivkraft Sverige, Marcus Dahlsten, vd Transportföretagen och Sofia Hellberg, infrastruktur- och kollektivtrafikchef i Västra Götalandsregionen.

I övrigt är Transportforum en riktig forskningsfest med cirka 1500 deltagare, 85 sessioner, debatter och workshopar samt flera hundra presentationer av aktuell transportforskning. Programmet täcker hela spektrat av transportforskning från beteende och psykologi till klimatanpassning och vägteknik.

Här är några få axplock bland sessionerna:

Trafiksäkerhet: skaderisken vid frontalkollisioner med tung trafik, omkörning av cyklister med duo-trailer-lastbilar, geofencing av hastighet, ökad hastighetsefterlevnad; Tillgänglighet och resande:  varför pendlar kvinnor kortare sträckor än män, motstånd mot sänkta hastighetsgränser i glesbygd, mobilitet i socialt utsatta områden; Drönare och drönartjänster: stöd till akutsjukvård i framtidens städer, tjänster till obemannad luftfart – möjligheter och utmaningar, innovativ luftmobilitet.

Elektrifiering: vem väljer en elbil, aktuell batteriforskning, kan elcykeln ersätta bilen; Resvanor: ungas färdsätt och attityder till olika färdmedel, utstpridning av skolstartstider för jämnare kollektivtrafik, närhetens roll för människors vardagsliv; Trivsel och prestationer: vad påverkar lokförarnas trivsel, bussförarnas arbetsmiljö under coronapandemin, utmaningar med förarlösa tåg; Cirkulärt byggande: cirkulära anläggningsmaterial, återanvändning av slitlager, trottoarer och cirkulär ekonomi.

Transportforum hålls på Linköpings Konsert och Kongress.

Kontakter

För frågor om Transportforum: Fredrik Hellman, projektledare, 013-204277 och fredrik.hellman@vti.se
För bokning av intervjutider: Mikael Sönne, kommunikatör, 014-204155 och mikael.sonne@vti.se

Bilder

Bild från Transportforum 2022.
Möten och nätverkande på Transportforum 2022.
Ladda ned bild
Tomas Svensson
Tomas Svensson, generaldirektör VTI
Ladda ned bild
Philippe Crist, ITF.
Philippe Crist, ITF.
Ladda ned bild
Andreas Carlson.
Andreas Carlson
Ladda ned bild
Fyra porträttbilder, tre män och en kvinna.
Inledningstalare på Transportforum: Andreas Carlson, Philippe Crist, Tomas Svensson och moderator Karin Klingenstierna.
Ladda ned bild
Victoria Wibeck, Linköpings universitet.
Victoria Wibeck, Linköpings universitet
Ladda ned bild

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Cykling och ledarskap i fokus på Forum Vätternrundan 202410.4.2024 09:47:11 CEST | Pressmeddelande

Förra årets Forum Vätternrundan, som lanserades i samband med Vätternrundans Cykelvecka, blev en milstolpe för att lyfta cykelns betydelse i samhället. Den 14 juni är det återigen dags att samla branschexperter, forskare, politiker, folkhälsovetare, visionärer och cykelentusiaster till en dag av diskussioner och föreläsningar. I spetsen för årets program står Ari Riabacke, besluts- och ledarskapsexpert inom näringslivet.

Forskare: ”Utspridda skolstartstider kan göra kollektivtrafiken billigare”8.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Ny forskning visar att utspridda skolstartstider kan minska rusningstrafiken och kostnaderna för kollektivtrafiken. En senarelagd skolstart för tonåringar har även gynnsamma effekter för hälsa och skolprestationer. I en nypublicerad forskningsrapport ger forskarna rekommendationer för ett lyckat införande. Rapporten har tagits fram inom K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, av forskare från Linköpings universitet, VTI och Lunds universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye