SPF Seniorerna

SPF Seniorerna till SVT och SR: beställ opinionsmätningar som inte utesluter äldre seniorer

Dela

SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson skickar ett brev till SVT:s respektive SR:s vd för att belysa vikten av att framöver inte utelämna äldre seniorer i olika opinionsundersökningar. Frånvaro av de äldsta väljarna i sådana undersökningar osynliggör äldres åsikter samt kan ge missvisande resultat. 

Fotograf: SPF Seniorerna
Fotograf: SPF Seniorerna

I ett brev till ledningen för Sveriges Television respektive Sveriges Radio tar förbundsordförande Eva Eriksson upp de risker som följer med att utelämna äldre seniorer från opinionsundersökningar kring väljarsympatier. Urvalet hos SVT/Verian (fd. Kantar Public) är i åldrarna 18–84 år och hos Ekot/Indikator Opinion i åldrarna 18–80 år.

I brevet skriver Eva Eriksson bland annat:

- Det är möjligt att beställa ett mer rättvisande urval av svarande. Frånvaron av de allra äldsta väljarna är allvarlig av flera skäl. Den osynliggör de äldstas åsikter och signalerar att de inte spelar roll – en obalans som bidrar till en negativ bild av äldre – både hos äldre själva och i det omgivande samhället. SVT:s och SR:s väljarbarometrar riskerar också att bli missvisande när de äldsta saknas.

- Regeringens beslut om era sändningstillstånd anger att nyhetsförmedling och samhällsbevakning ska ge allsidig information och ha olika perspektiv, så att händelser speglas utifrån olika utgångspunkter. Då en så stor grupp utelämnas komprometteras villkoren i sändningsrätten. Jag hoppas att ni har viljan att göra urvalet i era opinionsmätningar balanserat.

Brevet i sin helhet finns som bifogad fil.

Kontakter

Dokument

​SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna har närmare 250 000 medlemmar i cirka 750 föreningar och 26 distrikt spridda över hela landet. Våra prioriterade frågor är: Äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.

Följ SPF Seniorerna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SPF Seniorerna

Hemtjänstindex 2023: Så bra är hemtjänsten i din kommun – enligt äldre själva5.12.2023 07:01:00 CET | Pressmeddelande

Hemtjänstindex är det enda måttet som ger en samlad bild av hemtjänstkvaliteten i landets alla kommuner. Indexet bygger på vad seniorer anser är viktigast i hemtjänsten: information, biståndshandläggning, utförande samt kommunstöd och utveckling. År 2023 finns Sveriges bästa hemtjänst i Halmstads kommun. Resultaten för Hemtjänstindex 2023 presenteras i mer detalj på ett seminarium idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye