MHF: Fler kommuner borde erbjuda hjälp genom SMADIT för rattfyllerister
MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri. Idag används SMADIT i 119 av landets kommuner. Om ett riskbruk av alkohol eller narkotika upptäcks tidigt minskar risken för återfall i rattfylleri. Ett tidigt ingripande kan förhindra att människor skadas allvarligt och i värsta fall dödas i trafiken.

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol och droger – vecka 45, är en återkommande satsning under vecka 45 – i år den 6 till 13 november.
MHF anser att det är viktigt att Sveriges kommuner tar sitt ansvar för det lokala brottsförebyggande arbetet som trädde kraft den 1 juli 2023, för att minska återfall i rattfylleribrott och brott kopplade till narkotika. Genom att använda arbetssättet SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) erbjuds personer som stoppas av polisen för rattfylleri eller drograttfylleri en vårdkontakt.
Idag erbjuder 119 av Sveriges 290 kommuner SMADIT, det motsvarar 47 procent. Det visarFolkhälsomyndighetens årliga enkät Länsrapporten
– Det är viktigt att kommunerna erbjuder vård, hjälp och rehabilitering när människor har ett alkohol- eller drogberoende. Och att kommunerna prioriterar de här insatserna som en del av det lokala brottsförebyggande arbetet, säger Tomas Jonsson, sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF.
Över en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol. Om man kan upptäcka och stoppa ett riskbruk av alkohol eller narkotikamissbruk tidigt och erbjuda vård och rehabilitering, ger det många vinster både för individen och samhället.
SMADIT har i många fall fångat upp och hjälpt rattfyllerister att komma ur sitt alkohol- eller drogmissbruk.
– En viktig del av det brottsförebyggande arbetet är att förebygga återfall i brott, som rattfylleribrott. Ett tidigt ingripande kan förhindra att människor skadas allvarligt och i värsta fall dödas i trafiken, säger Tomas Jonsson.
Sveriges kommuner kan bidra till att förebygga och rehabilitera alkohol- och drogmissbruk med flera olika åtgärder. Några exempel: Ställa krav alkolås i alla kommunala transporter samt erbjuda hjälp och stöd till lokala företag om hur man kan arbeta med att förebygga, rehabilitera och följa upp alkohol- och drogberoende på arbetsplatsen.
MHF erbjuder kommuner, myndigheter, företag och privatpersoner stöd kring frågor som rör alkolås och alkomätare. Läs mer på mhf.se under fliken Allt om alkolås och alkomätare.
Nyckelord
Kontakter
Tomas JonssonVD för MHF Test Lab, projektledare och sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF
Tel:070-564 37 36tomas.jonsson@mhf.seBilder


Länkar
MHF - http://mhf.se/ Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. MHF är en ideell trafiksäkerhetsorganisation och har lokalavdelningar i hela landet.
Följ MHF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från MHF
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio: ”Säkrare steg i trafiken – Hur minskar vi riskerna för fallolyckor?”17.3.2025 09:17:10 CET | Pressinbjudan
Tema denna gång är ”Körkort: En rättighet eller ett ansvar? – Hur påverkar utbildningen trafiksäkerheten?”. Ett inspirerande och högaktuellt seminarium om trafiksäkerhet och körkortets framtid fullt av spännande insikter, viktiga fakta och framtidens möjligheter inom trafiksäkerhet och körkortsutveckling. Seminariet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av trafikfrågor, ungdomars säkerhet och framtidens regelverk för körkort.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Körkort: En rättighet eller ett ansvar? – Hur påverkar utbildningen trafiksäkerheten?”9.12.2024 16:53:07 CET | Pressinbjudan
Tema denna gång är ”Körkort: En rättighet eller ett ansvar? – Hur påverkar utbildningen trafiksäkerheten?”. Ett inspirerande och högaktuellt seminarium om trafiksäkerhet och körkortets framtid fullt av spännande insikter, viktiga fakta och framtidens möjligheter inom trafiksäkerhet och körkortsutveckling. Seminariet riktar sig till dig som arbetar med eller är intresserad av trafikfrågor, ungdomars säkerhet och framtidens regelverk för körkort.
Vecka 45: Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk/missbruk av alkohol och droger.1.11.2024 11:31:55 CET | Pressinbjudan
Över en miljon svenskar lever idag med riskbruk av alkohol. För många innebär detta inte bara personliga konsekvenser, utan påverkar även närstående, framför allt barn. Varje år under Vecka 45 tar MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) med samarbetspartners ett krafttag för att uppmärksamma de förebyggande och rehabiliterande insatser som gör skillnad i kampen mot alkohol- och drogmissbruk samt rattfylleri.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”10.10.2024 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Idag är det dags för Tylösandsseminariet Studio med temat ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”. Välkommen till ett intressant digitalt seminarium om trafiksäkerhet.
Pressinbjudan: Välkommen till Tylösandsseminariet Studio ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”17.9.2024 15:39:45 CEST | Pressinbjudan
Den 10 oktober är det dags för Tylösandsseminariet Studio med temat ”Rätt hastighet – en nyckel till ett säkert transportsystem”. Välkommen till ett intressant digitalt seminarium om trafiksäkerhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum