MHF

MHF: Fler kommuner borde erbjuda hjälp genom SMADIT för rattfyllerister

Dela

MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri. Idag används SMADIT i 119 av landets kommuner. Om ett riskbruk av alkohol eller narkotika upptäcks tidigt minskar risken för återfall i rattfylleri. Ett tidigt ingripande kan förhindra att människor skadas allvarligt och i värsta fall dödas i trafiken. 

MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri.
MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri. Foto: AdobeStock

MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) är en ideell trafiksäkerhetsorganisation som arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Nationella uppmärksamhetsveckan för riskbruk av alkohol och droger – vecka 45, är en återkommande satsning under vecka 45 – i år den 6 till 13 november.

MHF anser att det är viktigt att Sveriges kommuner tar sitt ansvar för det lokala brottsförebyggande arbetet som trädde kraft den 1 juli 2023, för att minska återfall i rattfylleribrott och brott kopplade till narkotika. Genom att använda arbetssättet SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) erbjuds personer som stoppas av polisen för rattfylleri eller drograttfylleri en vårdkontakt. 

Idag erbjuder 119 av Sveriges 290 kommuner SMADIT, det motsvarar 47 procent. Det visarFolkhälsomyndighetens årliga enkät Länsrapporten

– Det är viktigt att kommunerna erbjuder vård, hjälp och rehabilitering när människor har ett alkohol- eller drogberoende. Och att kommunerna prioriterar de här insatserna som en del av det lokala brottsförebyggande arbetet, säger Tomas Jonsson, sakkunnig i trafiksäkerhetsfrågor för MHF. 

Över en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol. Om man kan upptäcka och stoppa ett riskbruk av alkohol eller narkotikamissbruk tidigt och erbjuda vård och rehabilitering, ger det många vinster både för individen och samhället. 

SMADIT har i många fall fångat upp och hjälpt rattfyllerister att komma ur sitt alkohol- eller drogmissbruk.
– En viktig del av det brottsförebyggande arbetet är att förebygga återfall i brott, som rattfylleribrott.  Ett tidigt ingripande kan förhindra att människor skadas allvarligt och i värsta fall dödas i trafiken, säger Tomas Jonsson. 

Sveriges kommuner kan bidra till att förebygga och rehabilitera alkohol- och drogmissbruk med flera olika åtgärder. Några exempel: Ställa krav alkolås i alla kommunala transporter samt erbjuda hjälp och stöd till lokala företag om hur man kan arbeta med att förebygga, rehabilitera och följa upp alkohol- och drogberoende på arbetsplatsen. 

MHF erbjuder kommuner, myndigheter, företag och privatpersoner stöd kring frågor som rör alkolås och alkomätare. Läs mer på mhf.se under fliken Allt om alkolås och alkomätare. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri.
MHF vill att fler kommuner ska erbjuda vård och rehabilitering genom metoden SMADIT till personer som stoppas för rattfylleri.
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

MHF - http://mhf.se/ Motorförarnas Helnykterhetsförbund bildades 1926, och arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. MHF är en ideell trafiksäkerhetsorganisation och har lokalavdelningar i hela landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

MHF lyfter fram bra förebyggande och rehabiliterande insatser mot missbruk och rattfylleri under vecka 456.11.2023 09:40:35 CET | Pressmeddelande

Över en miljon svenskar har ett riskbruk av alkohol. Under vecka 45 lyfter MHF fram goda exempel på förebyggande och rehabiliterande insatser kopplat till alkohol- och drogmissbruk samt rattfylleri. MHF släpper sex intervjufilmer under veckan. Länsstyrelsen, Polisen och Beroendecentrum i Örebro län berättar om vad som är viktigt för att få SMADIT-samarbetet att fungera på ett bra sätt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye