7,4 miljoner kr i forskningsbidrag för tidig upptäckt av demens och Alzheimer i primärvården
En unik satsning som kombinerar artificiell intelligens, blodprov och digitala
kognitiva tester för att förutse och upptäcka patienter i primärvården med tidiga tecken på demenssjukdom har tilldelats 7,4 miljoner kronor av Vetenskapsrådet. Enligt docent Axel Carlsson vid Akademiskt primärvårdscentrum förväntas forskningen skapa betydande fördelar för både patienter, vården och samhället i stort.
I Sverige är cirka 150 000 drabbade av demenssjukdom, främst Alzheimer, vilket resulterar i stort mänskligt lidande, utmaningar för hälso- och sjukvård och höga samhällskostnader. Tidig upptäckt är avgörande för förbättrad vård och potentiella besparingar. Det möjliggör även en bättre användning av nya effektiva läkemedel.
Ungefär en tredjedel av de som söker vård för allmänna problem med minnet riskerar att utveckla mild kognitiv störning inom ett år. Av dessa riskerar 10–15 procent att få Alzheimers sjukdom inom två år, och runt en tredjedel inom fem år. Primärvården är vanligtvis det första stället dit patienter vänder sig med minnesproblem eller andra tankesvårigheter.
– Vi ska utveckla smarta verktyg – som AI-driven modell, blodtester och digitala tester för att tidigt förstå, förebygga och hantera demens, inklusive alzheimer redan i primärvården, säger Axel Carlsson, docent vid Akademiskt primärvårdscentrum som leder projektet.
Forskningsprojektet har tilldelats 7,4 miljoner kronor från Vetenskapsrådet och ska förena registerdata, kliniska studier och AI-teknik för att förbättra tidig upptäckt, diagnos och förebyggande behandling av demenssjukdomar i primärvården.
Projektet görs i samarbete med en rad olika experter och forskare från Akademiskt primärvårdscentrum och Karolinska Institutet, som epidemiologer, geriatriker, specialister i allmänmedicin, distriktssköterskor, biomarkörsexperter samt hälsoekonomer.
– Målet är att identifiera individer som bör genomgå ytterligare undersökningar samt ge stöd för preventiva åtgärder och rådgivning. På längre sikt förväntar vi oss att de insatser vi genomför leder till en minskad risk för att personer med mild kognitiv nedsättning drabbas av demens eller Alzheimers sjukdom, vilket kan medföra betydande fördelar för både individens hälsa och för hälso- och sjukvården samt samhället i stort, säger Axel Carlsson.
Om forskningsprojektet
Satsningen består av flera delar. Med hjälp av registerdata ska forskarna undersöka om faktorer som sömnstörningar eller användning av sömn- och antidepressiv medicin påverkar risken för mild till allvarligare tillstånd av kognitiv nedsättning. Med dessa data som grund ska forskarna utveckla en AI-modell för att kunna förutse vem som löper risk för mild kognitiv nedsättning, Alzheimers sjukdom och andra typer av demenssjukdomar. De digitala testerna som patienterna ska utföra omfattar en rad olika kognitiva funktioner, exempelvis minne, inlärning, orienteringsförmåga och språk.
Parallellt kommer kliniska studier genomföras på tio vårdcentraler i Region Stockholm där forskarna ska undersöka kliniska och hälsoekonomiska fördelar av digitala verktyg kombinerat med nyligen utvecklade blodbaserade biomarkörer för att förbättra diagnostisk noggrannhet och förutsäga sjukdomsutveckling. Cirka 3 000 patienter som upplever sig ha ökade minnessvårigheter men som varken har en demensdiagnos eller lindrig kognitiv svikt ska rekryteras.
Nyckelord
Kontakter
Axel C Carlssonlegitimerad apotekare, docent i epidemiologi Akademiskt primärvårdscentrum
Tel:0761 - 745174axel.carlsson@ki.seDaphne MacrisPress- och kommunikationsansvarigAkademiskt primärvårdscentrum
Tel:073 - 914 52 45daphne.macris@regionstockholm.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@regionstockholm.seLänkar
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Rätt läkemedelsbehandling hjälper vid samtidig adhd och beroende visar ny forskning8.11.2024 08:50:17 CET | Pressmeddelande
En avhandling från Karolinska Institutet som presenteras idag undersöker sambandet mellan adhd och beroendetillstånd och hur patienter med båda diagnoserna bäst kan behandlas. Resultaten visar att läkemedelsbehandling kan förbättra både adhd-symptom och substansbruk. En av studierna visar också att många patienter med båda diagnoserna inte får behandling för sin adhd och att behandlingsstrategier varierar stort.
Filmer på arabiska om att ha autism och adhd8.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Habilitering & Hälsa har tillsammans med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Region Stockholm tagit fram ett flertal korta filmer på arabiska om adhd och autism. Syftet med filmerna är att sprida kunskap om autism och adhd och att berätta om vilket stöd man kan få. Filmerna tar också upp myter och missuppfattningar om diagnoserna.
Region Stockholm får nytt regeringsuppdrag att öppna nationell stödlinje för psykisk ohälsa4.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under våren beslutade regeringen att inrätta en nationell stödlinje för psykisk ohälsa och suicidprevention. Uppdraget har nu tilldelats Region Stockholms offentligt drivna psykiatri och den nya stödlinjen planeras att öppna för allmänheten i december.
Vård för adhd och autism fortsätter öka bland barn och unga28.6.2024 09:14:27 CEST | Pressmeddelande
Under det senaste decenniet har antalet neuropsykiatriska utredningar ökat stadigt, och diagnoserna adhd och autism har blivit allt vanligare bland barn och ungdomar i Stockholms län. En ny rapport från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) visar att trenden fortsätter.
KBT mot sömnlöshet hjälper även mot depression18.6.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Forskare verksamma vid Psykiatri Sydväst i Region Stockholm har visat att psykologisk behandling för insomni, sömnlöshet, ofta hjälper även vid depressiva symtom. En färsk studie ger stöd för att man bör överväga att i första hand ge kognitiv beteendeterapi (KBT) för insomni när en patient har både insomni och depression, istället för KBT för depression. KBT för insomni är nämligen hjälpsamt mot både depression och insomni samtidigt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum