Alecta

Alecta höjer tjänstepensionen med 6,5% för 651 000 pensionärer

Dela

Alectas styrelse har beslutat höja de förmånsbestämda pensionerna med 6,48 procent för 2024, motsvarande inflationen det senaste året. Totalt innebär det att 34 miljarder kronor fördelas ut till 1,6 miljoner kunder.

Staffan Ström, pensionsekonom
Staffan Ström, pensionsekonom. Foto: Evelina Carborn

Höjningen berör de omkring 1,6 miljoner kunder hos Alecta som omfattas av den förmånsbestämda tjänstepensionen ITP 2. Beslutet gäller pensioner under utbetalning samt intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut. 

- Höjningen på 6,5 procent innebär i genomsnitt cirka 300 kr per månad för en pensionär som arbetat som tjänsteman i privat sektor under sitt yrkesliv. Alecta ägs av alla våra kunder och låter allt överskott gå tillbaka till dem, säger Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.

Förmånsbestämd pension under utbetalning höjs med 6,48 procent per den 1 januari 2024. Detta kommer 651 000 ITP-pensionärer till del. Samtidigt räknas värdet på intjänad pension som ännu inte börjat betalas ut upp lika mycket. Det berör 935 000 kunder.

Alecta har höjt pensionsutbetalningarna i takt med inflationen sedan ITP-planens tillkomst 1960. Dessa pensionstillägg är ett sätt att göra så att pensionerna inte blir mycket låga i höga åldrar.

Kontakter

Bilder

Staffan Ström, pensionsekonom
Staffan Ström, pensionsekonom. Foto: Evelina Carborn
Ladda ned bild

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Vi förvaltar cirka miljarder kronor åt våra ägare som är 2,8 miljoner privatkunder och 35 000 företagskunder.

Följ Alecta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Alecta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye