Svenska Cykelförbundet

Stabilt svenskt XCE-VM i Indonesien – startsnabb Edvin Lindh slutade femma

Dela

Edvin Lindh radade upp VASSA lopp ända från segern i TT-kvalet på XCE-VM i indonesiska Palangkaraya. Liten dipp i semin, men Lindh fixade en fin femteplats efter att ha haft tid att showa på bakhjulet först över mållinjen i Lilla finalen. Joel Burman och inte minst Agnes Abrahamson hamnade också i tuffa kvartsfinaler, körde stabilt – men åkte ut där.

VM i sprint-MTB skulle egentligen gått i mitten av oktober men blev framflyttat på grund av utbredda skogsbränder nära tävlingsområdet. Den 12 november å söndagsförmiddagen svensk tid stod  indoneserna beredda med en ambitiös XCE-bana och rejält taggade hemmacyklister som tog sig långt.

När Edvin Lindh är i form är han fruktansvärt snabb på en MTB-cykel. Ni kanske minns när han vann tidskvalet på världscupen i Falun. Nu gjorde han om den bedriften på VM i en betydligt plattare bana med med tekniska svårigheter och en del lynniga stenar. Det var jämnt om platserna bakom men Lindh TT-vinnare med nästan sekunden.

I kvartsfinalen fick bland annat regerande Europamästaren ge sig när Edvin Lindh på allvar sällade sig till medaljfavoriterna.

I semin var Lindh blixtsnabbt ut från start igen och först in i de trånga kurvorna med doserad träramp och såg ut att kunna kontrollera tillsammans med kombattanten från XCE-challangetävlingen i Falun, Sondre Rokke. Norrmannen var i detta läge var den mest åkstarke i fältet och Lindh tröttnade efter att länge ha hängt med Rokke.

I semifinalen kom den enda dippen denna VM-tävling som kom så sent i en lång säsong. Men i Lilla finalen studsade Edvin Lindh upp och vred ut det sista av krafter innan  den långa hemresan. Då var varken vassa fransmannen Quentin Schrotzenberger eller två av alla som det skulle visa sig kapabla hemmacyklister något problem.

Regerande svenska XCE-mästaren, Joel Burman, har inte samma naturliga snabbhet ut från start. Han var, liksom de övriga svenskarna, förbi åttondelen och gjorde även en stabil kvartsfinal-

Men väl där fick slita ont då både nämnde Schrotzenberger och meriterade tysken Felix Klausman fanns att passera upp för att nå en andraplats. Burman gjorde ett stabilt lopp men slutade fyra i sin kvartsfinal.

Det såg riktigt bra ut för Agnes Abrahamsson i åttondelsfinalen. Det är också den svenska cyklist som har haft bäst resultat på världscupen i år och hon var åtta på tidskvalet.

Här var hon tre sekunder för vassa nederländska cyklisten Annemoon van Dienst. Men det var inte direkt något flyt i lottningen när Abrahamsson hamnade i samma kvartsfinal som överlägsna världsettan och slutsegraren Gaia Tormena.

Nu beror det delvis på TT-resultaten men att ettan Tormena, trean van Dienst och femman Agnes i världscupen ska hamna i samma kvartsfinal är mer än ett getingbo.

Agnes gjorde en jättefin start från den vänstra startfållan. Hon är snabb och tuff i sin körning och fick Tormenas rulle ett tag. I det läget luktade det semi och kamp om medaljer…men så blev det tyngre och en fjärdeplats i kvartsfinalen. Respektlöst och bra kört i fruktansvärt tuff konkurrens.

A-finalerna slutade så här efter att Tormena valde att gå direkt och defilera och där Rokke fick genomslag och kraschade bakhjulet i guldläge.

XCE-VM herrar

 • 1 Titouan Perrin-Ganier, Frankrike
 • 2 Lorenzo, Serres, Frankrike
 • 3 Sondre Rokke, Norge
 • 5 Edvin Lindh, Sverige
 • 14 Joel Burman, Sverige

Alla resultat i XCE-VM herrar här!

XCE-VM damer

 • 1 Gaia Tormena, Italien
 • 2 Dara Latifah, Indonesien
 • 3 Annemoon van Dienst, Nederländerna
 • 15 Agnes Abrahamsson, Sverige

Alla resultat i XCE-VM damer här!

I XCE delas det ut en del UCI-poäng även i tidskvalet då åkarna kör tempo en och en. Inte minst Edvin Lindh cashar in poäng där. Här är TT-resultaten.

TT-kval herrar

 • 1 Edvin Lindh, Sverige 39,113
 • 2 Lorenzo Serres, Frankrike +0,82
 • 3 Ihza Muhammad, Indonesien +0,86
 • 14 Joel Burman, Sverige +2,44

TT-kval damer

 • 1 Gaia Tormena, Italien
 • 2 Marion Fromberger, Tyskland +1,78
 • 3 Dara Latifah, Indonesien +2,63
 • 8 Agnes Abrahamsson, Sverige +4,21

Text: Svenska Cykelförbundet
Foto: Privat (fria för publicering)

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Lidl-Treks utvecklingslag nästa för Jakob Söderqvist – men behåller trygg bas i Falun24.10.2023 17:16:45 CEST | Pressmeddelande

Jakob Söderqvist är MTB-cyklisten som slog igenom stort på landsväg under 2023. Nästa år blir det minst sagt landsväg fullt ut för 20-åringen. Han är klar för Lidl-Trek Development Team och Mattias Reck blir ansvarig tränare. Men Jakob kommer att ha kvar den trygga basen i Falun även i vinter. ”Jag är precis där jag vill med min cykling och trivs faktiskt på isiga vintervägar”, säger Söderqvist.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye