CSN redovisar förslag på regelförenklingar för snabbare handläggning av omställningsstudiestödet
CSN har nu lämnat in förslag till regeringen på regelförenklingar för omställningsstudiestödet enligt det uppdrag som gavs i september. Förslagen väntas ge kortare handläggningstider och snabbare besked till alla som ansöker om omställningsstudiestöd.
– Nya regler som underlättar prövningen behöver snabbt komma på plats för att inte situationen ska förvärras ytterligare, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.
Det omfattande regelverket för det nya omställningsstudiestödet har varit en bidragande orsak till de utdragna handläggningstiderna. CSN fick därför i september ett uppdrag av regeringen att ta fram förslag på regelförenklingar, för att öka takten i handläggningen och möjliggöra en mer automatiserad prövning. CSN har nu skickat in förslagen till regeringen.
– Efter ett års erfarenhet av att handlägga omställningsstudiestödet ser vi öppningar för förenklingar i regelverket som skulle underlätta vår prövning. Reglerna blir mer schabloniserade, vilket gör det möjligt att automatisera mer och minska det manuella arbetet. Vi tror också att det ger en ökad förutsägbarhet för den som ska söka, och även att tröskeln för att få omställningsstudiestöd sänks något, säger Joacim Strömblad, utredare på CSN.
Kortare beslutsled
Ett av de mest tidskrävande momenten i prövningen är etableringsvillkoret, som innebär att den sökande ska ha jobbat 16 timmar i veckan i åtta av de senaste 14 åren.
– CSN föreslår att detta enbart ska kontrolleras genom löneuppgifter och utan att det behöver tas hänsyn till arbetad tid. Idag behöver vi i många fall kontrollera lönespecifikationer och intyg för upp till 168 månader (14 år) för att se om en person uppfyller det villkoret. Det tar självklart mycket tid, säger Alexandra Swenning, utredare på CSN.
En förenkling som också föreslås är att Försäkringskassan ska kunna fatta beslut om den sökandes inkomst fem månader innan studiestart istället för dagens tre månader. Det innebär att Försäkringskassan i många fall kan besluta om inkomst direkt när en person söker omställningsstudiestöd och inte behöva vänta. Vidare föreslår CSN också att lånedelen för omställningsstudiestödet ska kunna fastställas utan hänsyn till ett eventuellt kompletterande studiebidrag från en omställningsorganisation. Därmed kan CSN fatta beslut om omställningsstudiestöd direkt, utan att först behöva invänta ett beslut från omställningsorganisationen, med snabbare handläggning som följd.
Snabbt införande nödvändigt
CSN hoppas nu på en snabb process från att förslagen mottagits.
– Handläggningsläget är akut och många väntar på besked. De kommande åren kommer omställningsstudiestödet att vara ett viktigt stöd för många när lågkonjunkturen förutspås bli djupare. Ännu fler personer väntas också söka omställningsstudiestöd när anslaget ska öka. Därför föreslår vi att nya regler ska finnas på plats inför ansökansomgången som börjar 1 oktober 2024, för att inte situationen ska förvärras ytterligare. De som söker omställningsstudiestöd måste kunna få besked så snart som möjligt för att kunna planera sitt liv. Det kräver ett förenklat regelverk, säger Joacim Strömblad.
Läs regelförenklingarna här: Uppdrag att ta fram förslag på regelförenklingar inom omställningsstudiestödet.
Nyckelord
Kontakter
Joacim StrömbladUtredare på CSN:s rättsavdelning
Tel:046 19 66 93Stefan TärnhuvudPressekreterareCSN
Tel:073 18 16 004pressekreterare@csn.seBilder
Dokument
Länkar
Om oss
CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.
Följ CSN
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från CSN
Antalet studerande med studiemedel varierar i Sverige. Fem län ökar – resten minskar15.10.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I fem län ökade antalet studiemedelstagare senaste läsåret, medan det minskade i övriga. Högst andel studiemedelstagare i befolkningen fanns i Uppsala, Västerbottens och Östergötlands län.
Fler fick studiestöd under läsåret 2023/243.10.2024 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Totalt fick över 835 000 människor studiestöd från CSN under läsåret 2023/2024. 366 500 personer fick studiebidrag för gymnasiestudier och 461 900 personer studiemedel. Antalet studerande med de båda största studiestöden ökade jämfört med året innan. Över 47 miljarder kronor betalades ut.
5 500 ansökningar för omställningsstudiestöd under första dygnet2.10.2024 10:29:54 CEST | Pressmeddelande
Natten till 1 oktober öppnade ansökan för omställningsstudiestöd för studier under vårterminen 2025. Under det första dygnet skickades över 5 500 ansökningar in.
Attityden till studielån påverkar valet att studera25.9.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Är du för eller emot studielån? Det kan påverka om du börjar studera vidare efter gymnasiet. En ny studie från bland annat CSN visar att attityden till studielån kan påverka huruvida du börjar studera eller inte, och att föräldrarnas råd spelar roll – i början.
Studiemedlet och fribeloppet höjs 202512.9.2024 13:49:45 CEST | Pressmeddelande
Från 2025 höjs prisbasbeloppet och därmed höjs också studiemedlet. En studerande med fullt studiemedel får 13 500 kr för fyra veckors studier. Fribeloppet höjs också, vilket innebär att en studerande med fullt studiemedel under 20 veckor får tjäna omkring 114 000 kronor det halvåret.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum