Svea Bank AB (publ)

Förvaltningsrätten ger Svea rätt mot Finansinspektionen

Dela

Förvaltningsrätten slår fast att Svea Bank följer konsumentkreditlagen och upphäver Finansinspektionens tidigare beslut att ge Svea en anmärkning förenat med en sanktionsavgift.  

Finansinspektionen (FI) meddelade den 22 juni 2022 att myndigheten ger Svea Bank en anmärkning för vissa brister i kreditprocessen för blancolån till konsumenter. Förutom en anmärkning, vilket är den lägre graden av sanktionsåtgärd, tilldelades Svea Bank en sanktionsavgift på 45 miljoner kronor. Svea Bank överklagade beslutet för att få klarhet i rättsläget kring konsumentkreditlagens tillämpning. Svea har beaktat och vidtagit åtgärder i enlighet med de synpunkter som FI har haft.

Idag slår Förvaltningsrätten fast att Svea Bank följer konsumentkreditlagen och upphäver därmed FI:s beslut om att tilldela Svea Bank en anmärkning förenat med en sanktionsavgift. Förvaltningsrätten anser att den rutin som Svea tillämpade vid tidpunkten för FI:s undersökning gav förutsättningar för en kreditprövning som baserades på omfattande verifierad information om konsumentens ekonomiska förhållanden och att de uppgifter som legat till grund för kreditprövningar har varit tillräckliga för att med hög grad av säkerhet kunna bedöma konsumentens ekonomiska förutsättningar att fullgöra sina åtaganden enligt kreditavtalet. Förvaltningsrätten konstaterar vidare att banken redovisat få inkassoärenden och låga kreditförluster. 

- Ett välkommet besked. Vi är angelägna om att ha en ansvarsfull och sund kreditgivning som motverkar överskuldsättning. Precis som Förvaltningsdomstolen menar har vi få krediter som går till inkasso och har låga kreditförluster, säger Lennart Ågren CEO på Svea Bank.

Kontakter

Svea Bank AB (publ) är en koncern med finansiell verksamhet i ett flertal europeiska länder. Med 40 års erfarenhet av att hjälpa företag och privatpersoner med deras likviditet är Svea ett naturligt val när de behöver en finansieringspartner. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa.

Följ Svea Bank AB (publ)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Bank AB (publ)

Ny kartläggning från Svea visar: Här är e-handelsbranschen som vuxit trots ett tufft år22.12.2023 08:35:53 CET | Pressmeddelande

Efter lång tid av uppgång börjar tillväxttakten av nya e-butiker planas ut. Under 2022 minskade antalet nystartade e-handelsföretag med 17 procent jämfört med året innan. En bransch har dock växt – brett sortiment – där det startats tio procent fler företag jämfört med föregående år. Även snittomsättningen har minskat markant i nästan alla branscher.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye