RödGrön Ledning i Västra Götaland

RödGrön Ledning presenterar tilläggsbudget 2024

Dela

På regionstyrelsesammanträdet den 21 november presenterar RödGrön Ledning i Västra Götalandsregionen tilläggsbudget för 2024. Ett extremt utmanande ekonomiskt år fortsätter.

I tilläggsbudgeten 2024 fördelar RödGrön Ledning sammanlagt 609,5 miljoner där merparten går till att fortsätta värna verksamheterna inom hälso- och sjukvården. Under månaden presenterades också ett trendbrott i kostnadsutvecklingen.

- Utmaningen framåt ligger i att få fler verksamheter att bryta kostnadsutvecklingen och över tid uppnå budget i balans, samtidigt som vi ska korta vårdköerna och bibehålla god arbetsmiljö, säger Helén Eliasson (S), gruppledare och regionstyrelsens ordförande.

Det är i nuläget inte aktuellt att göra en skattehöjning, eftersom många hushåll har det tufft. RödGrön Ledning efterfrågade en ansvarstagande regering under hela våren och hösten, men tondövheten har lett till att man nu måste tänka på alla delar och kompensera vissa verksamheter.

- På totalen innebär detta att regionen fortfarande går med stora underskott. Vi behöver en regering som tar ett större ansvar för välfärdens finansiering i stället för att slå undan benen på kommuner och regioner, säger Carina Örgård (V), gruppledare.

Det tuffa läget kommer ha påverkan en längre tid framöver, och därför är det viktigt att regeringen prioriterar regionerna i kommande budgetar.

- Som vi sagt under hösten, ser prognoserna ut att visa på ett förbättrat ekonomiskt läge 2025 men vi behöver bereda oss på en fortsatt mycket tuff tid fram till dess, men också att de reserver vi nu använder kommer behövas fyllas på när inflationen gått ner. Vi står, liksom övriga kommun- och regionsverige, inför samma läge, säger Madeleine Jonsson (Mp), gruppledare.

Budgeten kommer upp för beslut på regionfullmäktige den 28 november.

Nyckelord

Kontakter

Följ RödGrön Ledning i Västra Götaland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RödGrön Ledning i Västra Götaland

Vi har en rödgrön budget!18.6.2024 18:29:00 CEST | Pressmeddelande

Rödgrön ledning leder regionen mot en mer jämlik och hållbar region. I vårt samarbete arbetar vi för en ansvarsfull väg framåt för regionens fyra kärnuppdrag; hälso- och sjukvård, kultur, regional utveckling och kollektivtrafik. - Våra beslut grundar sig i gemensamma värderingar om allas lika värde, att driva den gröna omställningen, och att göra en verklig skillnad i människors vardag, säger Helén Eliasson (S), regionstyrelsens ordförande.

Handslag mellan Västra Götalandsregionen och Strömstads kommun27.5.2024 14:22:20 CEST | Pressinbjudan

Den rödgröna ledningen i Västra Götalandsregionen och representanter från Strömstads kommun bjuder in till pressträff för att presentera det nya handslaget om samverkan mellan VGR och Strömstad om att säkerställa regionens sjukvård i kommunen. Vid pressträffen kommer Janette Olsson (S), ordförande för Strategiska Hälso- och Sjukvårdsnämnden i VGR, och Kent Hansson (S), kommunalråd i Strömstad, att redogöra för avsiktsförklaringen. Tid: 29 maj kl. 13:00. Plats: Kommunstyrelsesalen, Strömstads Stadshus Insläpp: från 12.45. Föranmälan krävs till dan.oraham@vg.region.se. Enskilda intervjuer görs efter pressträffen. Pressträffen sänds inte digitalt. Varmt välkomna!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye