Upplands-Bro kommun

Hockeyprofilen Erik Granqvist tar snacket om övergrepp inom idrotten

Dela

Våld ska inte behöva drabba någon. Det är fokus för en informationskampanj i sju norrortskommuner, däribland Sollentuna. Nytt för i år är en utåtriktad föreläsning där hockeyprofilen Erik Granqvist berättar om vad som händer när våld och mobbning tillåts inom idrotten, och hur vi kan arbeta tillsammans för att motverka detta.

Foto på Erik Granqvist

Den 23 november bjuds ledare för barn och unga i föreningslivet in till en livesänd föreläsning med den tidigare ishockeyspelaren Erik Granqvist, som berättar om hur man förebygger dolda övergrepp inom föreningslivet. I mån av plats är föreläsningen också öppen för övriga invånare boende i någon av de sju norrortskommunerna. Sollentuna kommun samordnar satsningen.

– Det här är ett fint initiativ under en månad fri från våld. Våra ungas välmående under fritidssysselsättningar är en viktigt skyddande faktor för att barn och unga ska växa upp till väl fungerande individer. Att få verktyg som vuxen att möta barn och unga och kunna identifiera missförhållanden är en gåva. Jag tycker alla som möter barn och unga ska anmäla sig till Eriks föreläsning, säger Mitra Ghannad, socialchef.

Erik Granqvist är tidigare ishockeymålvakt i Elitserien och är nu verksam som hockeyexpert på tv. Han har coachat i Färjestad, Rögle och Tre Kronor och har vunnit tre SM-guld samt en VM-medalj. Tillsammans med journalisten Johan Esk har han skrivit en bok om dolda övergrepp inom idrotten.

– Inom idrotten har vi den enorma möjligheten att fostra schyssta beteenden som ungdomarna sedan tar med sig vidare ut i samhället. Men det kräver medvetenhet, mod och närvaro av vuxna i rummen, säger Erik Granqvist.

Föreläsningen sker i samarbete med RF-SISU Stockholm. Under livesändningen svarar Helen Alpstig, idrottskonsulent och regionalt idrottsombud för barn – och ungdomsidrott Trygg idrott och Värdegrund RF-SISU Stockholm och Karin Adaszak, relationsvåldssamordnare på Sollentuna kommun på hur vi tillsammans kan arbeta för att öka tryggheten för våra barn och unga tillsammans med föreningslivet.

En månad fri från våld - årlig kampanj

Livesändningen är en del av den återkommande kampanjen ”En månad fri från våld” som är ett samarbete mellan kommunerna Upplands-Bro, Upplands Väsby, Sigtuna, Järfälla, Solentuna, Sundbyberg och Solna. Under hela november arrangeras föreläsningar för yrkesverksamma i kommunerna för att öka kunskapen och stärka samverkan kring våld i nära relationer med fokus på sexuellt våld.

Kontakter

Följ Upplands-Bro kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands-Bro kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye