Databas hjälper företagare att undvika PFAS-kemikalier
Företag som vill att deras produkter ska vara fria från evighetskemikalierna PFAS har länge saknat ett enkelt sätt att ta reda på vilka ämnen de ska undvika. För att hjälpa producenter och inköpare publicerar Kemikalieinspektionen nu information om nästan 11 000 PFAS-ämnen i en sökbar databas.
– Många företag vill gå före den nuvarande lagstiftningen och redan nu påbörja arbetet med att få bort PFAS från sina produkter. Vi uppdaterar nu vår databas med information om nästan 11 000 ämnen för att göra det enklare för både tillverkare och beställare att undvika PFAS, säger Jessica Norrgran Engdahl, förvaltningsledare på Kemikalieinspektionen.
PFAS är en grupp syntetiskt framställda ämnen som används brett i samhället. Eftersom de inte bryts ned i naturen kallas de ofta för evighetskemikalier och kan leda till miljö- och hälsoproblem. Vissa PFAS-ämnen är redan förbjudna och Kemikalieinspektionen lämnade tidigare i år, tillsammans med sina systermyndigheter i fyra andra länder, in ett nytt lagförslag som syftar till att förbjuda all PFAS-användning inom EU som inte är nödvändig för samhället.
Företag som velat gå före den nuvarande lagstiftningen och så långt som möjligt få bort PFAS från sina produkter har hittills inte haft tillgång till något utförligt register över vilka ämnen de ska undvika.
Kemikalieinspektionen har nu uppdaterat databasverktyget PRIO så att databasen omfattar nästan 11 000 PFAS-ämnen. Alla PFAS-ämnen i PRIO uppfyller OECD:s PFAS-definition från 2021. Det är också OECD:s PFAS-definition som man utgått från i det lagförslag som lämnades in tidigare i år.
Det innebär att tillverkare med hjälp av PRIO-verktyget kan kontrollera, i betydligt större utsträckning än tidigare, att deras produkter inte innehåller PFAS. Verktyget är också användbart vid inköp och upphandling. Beställare kan enkelt skapa listor och ställa kemikaliespecifika krav på att de nästan 11 000 PFAS-ämnena inte ska förekomma i deras produkter vid inköp.
PRIO-verktyget ska inte ses som en komplett lista över alla PFAS-ämnen som finns i världen, men den ger exempel på nästan 11 000 PFAS-ämnen som uppfyller OECD:s PFAS-definition och är därför unik i sitt slag.
Kontakter
David IsakssonPressansvarig
Tel:08-519 41 200press@kemi.seLänkar
Om oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
EU-lista gör att särskilt farliga ämnen minskar26.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Användningen av särskilt farliga ämnen har i snitt halverats fyra år efter att de förts upp på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Det visar rapporten Kemikalietrender i Sverige. Men det finns farliga ämnen som inte har samma nedåtgående trend.
Vanligt med farliga ämnen i varor du köper på nätet25.3.2025 10:43:57 CET | Pressmeddelande
En ny granskning från Kemikalieinspektionen visar att varor som säljs på nätet ofta innehåller för höga halter av farliga ämnen som bly, kadmium och ftalater.
Inbjudan till seminarium om kemikalietrender i Sverige12.3.2025 09:16:43 CET | Pressinbjudan
Välkommen till Kemikalieinspektionens seminarium Kemikalietrender i Sverige. I år är fokus kemikalier nära konsumenter. Minskar särskilt farliga ämnen i smink? Hur ser trenden ut för kemikalier vi använder till disk, städ och tvätt? Hormonstörande mjukgörare i plast, är det fortfarande en fråga?
Ge inte bort farliga smycken på alla hjärtans dag13.2.2025 09:01:30 CET | Pressmeddelande
I en granskning av högtidsvaror hittade Kemikalieinspektionen för höga halter av bly och kadmium i smycken och andra varor som säljs till alla hjärtans dag.
3D-skrivare avger farliga ångor och nanopartiklar11.12.2024 13:57:18 CET | Pressmeddelande
3D-skrivare har blivit alltmer populära i hem, skolor och bibliotek. De ger utsläpp av farliga ångor och mycket små partiklar, inklusive så kallade nanopartiklar. Dessa ämnen kan påverka vår hälsa negativt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum