TCO

TCO: Så höjer vi pensionerna

Dela

Idag presenterade TCO en rapport som ytterligare visar på behovet av att stärka pensionssystemet för att öka långsiktighet och stabilitet. TCO:s lösning är att höja pensionsavgifterna med 25 miljarder kronor och införa en gas i pensionssystemet.

TCO:s ordförande Therese Svanström
TCO:s ordförande Therese Svanström

- Det måste löna sig att arbeta för pensionen. Vi behöver komma bort från populistiska och kortsiktiga lösningar som har urholkat principen om att det man tjänar under sitt arbetsliv ska avgöra vad man får i pension. Nu är det dags att kavla upp ärmarna för ett långsiktigt renoveringsarbete av pensionssystemet. TCO har två tydliga förslag på hur pensionssystemet kan stärkas, säger TCO:s ordförande Therese Svanström. 

TCO föreslår att pensionsavgifterna höjs från 17,21 procent till 18,5 procent. Detta görs genom en skatteväxling i arbetsgivaravgiften och beräknas kosta 25 miljarder kronor. TCO föreslår även att införa en gas i pensionssystemet, som delar ut överskott likt den broms som idag slår till vid underskott.

Inom loppet av tre år har politiken infört inkomstpensionstillägget och höjt garantipensionen och bostadstillägget för pensionärer. TCO visar i nya rapporten ”Lön för mödan?” att det har resulterat i att hela 48 procent av Sveriges pensionärer idag har garantipension. Samtidigt är det bara 30 procent som enbart har inkomstpension. Det kan jämföras med 2020, då 29 procent hade garantipension och 67 procent enbart hade inkomstpension.
 
Utvecklingen har dessutom förstärkts av inflationen och att garantipensionen ökat mer än inkomstpensionen det senaste året. Det är en utveckling som också beräknas fortsätta under 2024. 

-    Det är viktigt att vi återupprättar principen om att det man tjänar under sitt arbetsliv ska avgöra vad man får i pension. Vi lever längre och behöver då arbeta längre. I det läget måste det löna sig att arbeta för pensionen annars minskar incitamenten för att förlänga arbetslivet, säger Therese Svanström.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye