TCO

Ny undersökning: 70 procent tror att anonyma konton påverkar tilliten till politiken negativt

Dela

TCO har frågat 11 000 personer hur de tror att anonyma konton och desinformation påverkade EU-valrörelsen samt tilliten till myndigheter och politiker. 71 procent är oroliga över att anonyma konton och desinformation påverkar tilliten till politiken negativt och nära 55 procent är oroliga över att tilliten till svenska myndigheter påverkas negativt

 - TCO efterlyser mer takt, ton och hövlighet i det offentliga samtalet. Anonyma konton, desinformation, hat och hot riskerar den tillit vi har till varandra och samhället. Det förflyttar även gränser i andra delar av samhället och riskerar viljan att jobba i yrken som är extra utsatta, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.

På frågan om allmänheten tror att anonyma konton och desinformation påverkat tilliten till politiken negativt svarar 35 procent att de är mycket oroliga och 36 procent att de är ganska oroliga. På frågan om hur de tror att anonyma konton och desinformation påverkade tilliten till myndigheter negativt, till exempel polis, socialtjänst eller sjukvård, svarar 20 procent att de är mycket oroliga och 34 procent att de är ganska oroliga. På frågan om hur oroliga de är över att de själva eller någon annan har påverkats av anonyma konton eller desinformation under EU-valrörelsen svarar 7 procent att de är mycket oroliga och 20 procent att de är ganska oroliga. 

Folkvalda måste agera
Ökad desinformation, anonyma konton, hat och hot är ett växande samhällsproblem som påverkar demokratin och tilliten. Det måste få konsekvenser att uttrycka sig på ett olämpligt sätt. TCO vill se ökad handling från våra folkvalda. Riksdagens talman, gruppledare och partiledare måste ta ett större ansvar för att Sveriges politiker föregår med gott exempel och tar ett större ansvar för samtalstonen. Det skulle till exempel kunna göras genom ökade utbildningsinsatser eller en ny uppförandekod.

- Det räcker inte med vårdad klädsel och kavaj i Sveriges riksdag. Våra folkvalda måste ta ett större ansvar för tonen i det offentliga samtalet, avslutar Therese Svanström.

Om undersökningen
Undersökningen är gjord av Novus på uppdrag av TCO i juni 2024. Resultatet bygger på 10950 intervjuer. De svarande är mellan 18-84 år.                             

Kontakter

Bilder

Om oss

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

EU-valet, rymden och tonen i samhällsdebatten. Här är TCO:s program i Almedalen19.6.2024 10:56:18 CEST | Pressmeddelande

TCO hittar du i TCO-landet i Almedalen. I år blir det över 30 seminarier och evenemang av TCO och våra 12 förbund den 25–28 juni. I tider när demokratin är på tillbakagång i stora delar av världen, hot och hat är vardag för många yrkesgrupper och tonen för det offentliga samtalet gradvis blivit tuffare och mer inhumant är demokratiska mötesplatser viktigare än någonsin. Därför fortsätter TCO vara en stolt arrangör i Almedalen.

Pressinbjudan webbinarium: Hot och våld mot offentliga tjänstemän – vad behöver göras?15.5.2024 07:00:00 CEST | Pressinbjudan

Hot och våld mot tjänstemän är en aktuell fråga som hamnat högre upp på den politiska och mediala dagordningen i takt med att problemet har ökat det senaste decenniet. Samtidigt har lagstiftningen inte hängt med. Hur får vi bukt med problemen med hot och våld mot offentliga tjänstemän? TCO bjuder in till ett webbinarium tisdag den 21 maj kl 14.00 där experter, politiker och fackliga företrädare stöter och blöter detta.

TCO släpper dokumentärfilm om föräldraförsäkringens historia - ”Ett vansinnigt förslag”7.5.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

I år fyller föräldraförsäkringen 50 år, en reform värd att fira. När den kom kallades den för ett vansinnigt förslag av motståndarna, och den revolutionerade synen på jämställt föräldraskap. Men vad har egentligen hänt under de här 50 åren, har föräldraskapet blivit mer jämställt? För att ta reda på det har TCO producerat en dokumentärfilm om föräldraförsäkringens historia med premiär i dag den 7 maj. Med Emma Molin som programledare får tittaren följa med på resan från 1974 till i dag. Emma möter mammor, pappor, experter och politiker som var med och formade föräldraförsäkringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye