Naturskyddsföreningen

Tips för en riktigt grön jul

Dela

Nu är det snart jul igen. Naturskyddsföreningen har samlat en rad praktiska tips som gör julen riktigt grön och skön. Bland annat uppmuntrar vi till att handla begagnat, laga vegetariskt och satsa på en ekologisk gran.

–Julen är en högtid då vi längtar efter att få träffa våra nära och kära och äta god mat tillsammans. Men den är också en stressig tid, med många måsten som ofta handlar om konsumtion. Med våra tips hoppas vi att fler kan fira en riktigt grön och skön jul, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.

Mat, frukt och godis
Julklassiker som kaffe, russin och citrus är hårt besprutade och extra viktiga att byta till eko. Även kött är bättre att välja ekologiskt och svenskt. Samtidigt bidrar du också till en god jul för naturen, djuren och människor i andra delar av världen.

För att kunna njuta av svenska julbordsklassiker som sill och ansjovis är det säkrast att välja MSC- eller KRAV-märkt fisk. Avstå från strömming och sill som är fiskad i centrala Östersjön och Bottniska viken om du vill undvika rester av miljögifter. Håll koll på lutfisken som ofta görs på långa, en fisksort som är illa ute. Välj lutfisk gjord på MSC-märkt sej eller torsk i stället. För laxälskaren är det odlad KRAV-lax som gäller. Och kom ihåg – ålen är på randen till utrotning. Självklart förtjänar den ett bättre öde än att serveras på våra julbord.

Titta på innehållsförteckningen och välj palmoljefria pepparkakor. Flera producenter har valt att helt skippa palmolja. Om kakorna innehåller palmolja är det viktigt att kontrollera att den är KRAV-certifierad. Även chokladaskar innehåller ofta palmolja.

Julgranen
Bästa valet av gran är en Krav-märkt gran. Både den vanliga granen, som ibland kallas rödgran, och kungsgran finns som Krav-märkta.

Om du inte kan få tag på en Krav-gran eller känner någon markägare så är det bästa valet att köpa en vanlig rödgran (Picea abies). Fråga var den odlats – ju närmre desto bättre! Kungsgran (Abies nordmannia) är generellt sett sämre, om den inte är Krav-märkt, eftersom den då sannolikt odlats med både gödsel och bekämpningsmedel.

Det sämsta för miljön är plastgran, även om den används i många år. Den totala miljöpåverkan – när man räknar in produktion, transporter samt mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning – blir störst med en plastgran. Så skippa plastgranen om du inte har en på vinden sedan tidigare.

När julen är över ska granen lämnas på närmaste återvinningscentral eller i grovsoprummet. På sina håll ordnas även insamlingsställen för de granar som tappat barren.

Julmyset
Stearinljus görs ofta av slaktavfall, och är bättre ur miljösynpunkt än ljus som tillverkas av paraffin, som är gjort av fossila råvaror. Dock kan en del stearinljus innehålla palmolja, även om flera tillverkare väljer bort palmoljan. Välj gärna Svanen-märkta ljus, som innehåller minst 90 procent förnybara råvaror och ingen palmolja.

Julklappen
Blicka bortom nya prylar. Varför inte ge en kul upplevelse eller något second hand? Det finns mängder med begagnade leksaker, fina kläder och prylar till salu. Miljömärkta presenter är alltid bäst, oavsett om det är nytt eller second hand. Se gärna till att spara kvittot och förklara att det är helt okej att byta.

Sortera julskräpet på rätt sätt
Så här gör du:
Julklappspapperet: omslagspapper och wellpapp från paketen ska läggas i behållaren för pappersförpackningar, alltså inte i tidningsinsamlingen. Ta bort alla snören från papperet eftersom de stör återvinningen.

Frigoliten: återvinn genom att lägga i behållare för plastförpackningar.

Ljusslingan: lämna smålampor från luciakransen, julgransljus, ljusslingor, elljusstakar som smått el-avfall på återvinningscentralen. De innehåller ämnen som inte är bra för naturen om de skulle läcka ut. när de läcker ut i naturen.

Värmeljus och marschaller: Kolla med kommunen eller med återvinningscentralen där du bor vad som gäller. I de flesta kommuner ska både koppar och vekeshållare lämnas i behållaren för metallskrot på återvinningscentralen. Det gör inget om det finns stearin kvar, men lossa gärna den lilla metallbiten som håller fast veken. Då kan aluminiumet lättare sorteras rätt när metallen tas om hand.

Läs gärna mer på vår webbplats.


Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Gállok-ärendet: Beslutet strider fortfarande mot miljöbalken27.2.2024 14:59:34 CET | Pressmeddelande

Naturskyddsföreningen vidhåller att regeringens beslut att bevilja bearbetningskoncession till en järnmalmsgruva i Gállok strider mot miljöbalken. Regeringen bemöter inte de allvarliga brister i miljökonsekvensbeskrivningen som föreningen tidigare pekat på. Dessutom innehåller regeringens yttranden en rad missvisande påståenden om samhällets behov av järn och stål som saknar betydelse för målet. Det anser Naturskyddsföreningen i sitt svar till regeringens yttrande till Högsta förvaltningsdomstolen som skickas in till domstolen idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye