MBDA in Sweden

Sverige beställer luftvärnsroboten CAMM från MBDA

Dela

MBDA låter idag meddela att de har tecknat ett avtal om att leverera luftvärnsroboten CAMM (Common Anti-air Modular Missiles) till svenska Försvarsmakten.

CAMM Sea Ceptor Visby © MBDA
CAMM Sea Ceptor Visby © MBDA

Kontraktet, som undertecknats mellan MBDA och Försvarets materielverk (FMV), medför att MBDA kommer att leverera CAMM till marinens fem Visby-korvetter. Luftvärnsroboten CAMM är en integrerad del i MBDA:s marina luftförsvarssystem, Sea Ceptor.

Sea Ceptor tillhör den senaste generationens marina luftvärnsrobotsystem, och tillhandahåller ett robust luftförsvar, med 360° täckning utan att behöva manövrera fartyget. Sea Ceptors samarbete med Visby-korvetternas övriga system ger vapensystemet en förmåga att bekämpa multipla inkommande hot - inklusive mättnadsattacker. Systemet har utvecklats för att motverka mycket avancerade hot, med allt ifrån överljudsmissiler till attackhelikoptrar och obemannade luftfarkoster. Dessutom har MBDA lagt stort fokus på att etablera en lägre livscykelkostnad jämfört med traditionella vapensystem.

- CAMM kommer att förse Sverige och marinen med en utmärkt luftförsvarsförmåga och kommer därigenom att ge landet ett nytt, starkt bidrag till NATO tillsammans med andra allierade Sea Ceptor-användare som bland annat Storbritanniens Royal Navy. MBDA är stolt över att fortsätta bygga på vår långa historia av partnerskap med Sverige och svensk industri, däribland Saab, säger Eric Beranger, vd på MBDA.

MBDA har ett långt och mycket framgångsrikt samarbete med Sverige. Detta tydliggörs bland annat av det MBDA-ledda robotprogrammet Meteor, där Sverige är en av sex partnernationer och en mycket uppskattad samarbetspartner. SAAB och MBDA är dessutom partners i det gemensamma projektet för kryssningsroboten TAURUS KEPD350. Samarbetet med Sverige inkluderar även pansarvärnsroboten Akeron-MP.

I och med beställningen ansluter sig Sverige nu till en växande lista av länder över hela världen som alla valt att förlita sig på CAMM-familjen för den senaste generationens marina och markbaserade luftförsvar. Andra länder som nyligen lagt beställningar på CAMM är bland andra Polen, Storbritannien, Italien, Kanada och Brasilien.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

CAMM Sea Ceptor Visby © MBDA
CAMM Sea Ceptor Visby © MBDA
Ladda ned bild

Om MBDA

Skapat genom ett internationellt samarbete, arbetar MBDA och dess 14 000+ anställda tillsammans för att stödja den nationella suveräniteten för Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien, samt för våra allierade över hela världen. Innovationsexperten MBDA är den enda europeiska försvarsaktören kapabel att både utveckla och producera robotar och vapensystem som täcker hela spektrumet av nuvarande och framtida operativa behov – för armé, marin, amfibiestridskrafter och flygvapen. MBDA ägs gemensamt av Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) och Leonardo (25%).

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye