Majblommans Riksförbund

Tapetfabriken skapar konst för Majblomman

Dela

Anrika Borås Tapetfabrik har tagit fram och producerat en exklusiv tapet, till förmån för barnrättsorganisationen Majblomman. På detta sätt bidrar Tapetfabriken till arbetet mot barnfattigdomen i Sverige, på ett unikt vis

Borås Tapetfabrik har tagit fram en tapet i tre färgställningar till förmån för Majblomman.
Borås Tapetfabrik har tagit fram en tapet i tre färgställningar till förmån för Majblomman.

Sedan 1912 har Majblomman som tradition att låta konstnärer stötta arbetet mot barnfattigdom genom unika uttryck och tekniker. 2024 har förtroendet givits anrika Borås Tapetfabrik, där dess designer Johanna Ek har formgett ett exklusivt tapetmönster endast för Majblomman. Inspirationen har hämtats ur Majblommans långa historia, där blommor i varierande färg och form präglar berättelsen. Det blir ett sublimt intryck där Majblommans ikoniska form får ta plats på ett nytt vis.

- Själva majblommorna är väldigt speciella med alla sina färger, och hur de varierar från år till år. Det är en spännande resa att kunna följa organisationens utveckling visuellt, och det känns fantastiskt att få sammanfatta med ett nytt konstnärligt uttryck, säger Johanna Ek. 

Johanna har arbetat med blommans återkommande form, och strösslat ett skirt lager ljusa kronblad över en underbart suggestiv bottenfärg. Produktionsresultatet från Tapetfabriken är en härlig uppsättning tapet i tre färgställningar, men med ett varierat uttryck som passar hemmets många olika rum. 

Den första är ”pastellig” och för tankarna till en varm sommaräng med lek och oändliga drömmar.

Den andra drar betraktaren in i ett meditativt, grönskande landskap utan slut.

Den tredje har ett friskt tilltal som omsluter rummet i svala vindar och vågor.

- Vi på Tapetfabriken är oerhört glada över att få göra en så här originell, men ändå användbar insats för Majblomman. Normalt överlåter vi det mesta av designarbetet till våra kunder, men skapandet av en Majblommetapet och vår möjlighet att stötta Majblomman i deras viktiga arbete känns väldigt betydelsefullt. Att investera i en majblommetapet är att göra något bra för barnen samtidigt som det blir fint hemma. För de här tapeterna fungerar i så många rum; från barnens pastelliga lekrum till ett lugnt sovrum eller en liten hall där man behöver tänka smart, säger Lotta Samuelson, VD.

Majblommans generalsekreterare Åse Henell:

- Det är en fröjd att få jobba med Tapetfabriken. Det de gör för oss är ett riktigt konsthantverk, som vi tror att många kommer att uppskatta. Och vi kan inte nog betona hur viktigt det är att insatsen stärker vår förmåga att hjälpa barn som behöver oss, just nu. 

För mer information välkommen att kontakta Liv Landell Major, pressekreterare

Information om hur man köper tapeten: www.majblomman.se 

Kontakter

Bilder

Om oss

Majblomman är en ideell organisation som verkar för barns rättigheter i Sverige sedan år 1907. Varje vår säljer barn över hela landet majblommor. Insamlingen går till barn som lever i ekonomisk utsatthet i Sveriges alla kommuner. 

Följ oss på Facebook och Instagram!

Följ Majblommans Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Majblommans Riksförbund

Interflora stöttar Majblomman17.4.2024 13:21:24 CEST | Pressmeddelande

Årets majblommeförsäljning är i full gång. Hittills har barnens insamling slagit alla rekord. Majblommeförsäljningen har ökat rejält jämfört förra året när den andra insamlingsveckan inleds. Barnens insamling får sedan ett par år dessutom värdefull draghjälp av Interflora. Floristkedjan har tagit fram en särskild bukett i årets lila färger. För varje såld bukett går 30 kronor oavkortat till Majblommans arbete mot barnfattigdom i Sverige. Interfloras florist Anette Strahl: – Jag valde lila snittblommor som är typiska för säsongen, som klematis, prärieklocka och limonium. För att förstärka den vårfräscha känslan plockade jag in några vita också – lejongap, slöjsilja, Alstroemeria och Krysantemum Santini. Majblommans generalsekreterare Åse Henell om samarbetet: - Att barn över hela landet säljer majblommor är en tradition som verkligen hör våren till, och att få extra stöd genom en blombukett känns självklart och välkommet. Rätt samarbeten med engagerade företag är jätteviktigt för Majblo

Majblomman fick rekordstart11.4.2024 11:08:27 CEST | Pressmeddelande

I går kl 12.00 gick startskottet för ca 40.000 barn som säljer majblommor över hela landet. Vid midnatt stod det klart att första dagens försäljning innebar premiärrekord. Försäljningen landade på 15,4 miljoner kronor. Beloppet är det bästa någonsin för en premiärdag. - Det känns helt fantastiskt med en riktig superstart 2024! Vi har känt av ett ökat tryck från barn som vill sälja majblommor, och nu visar barnen att de menar allvar. Vi är så glada, säger Majblommans generalsekreterare Åse Henell. Men att öka Majblommans insamling är inget självändamål, poängerar Åse Henell: - Pengarna från majblommeförsäljningen går till barn i familjer som inte har ekonomiska marginaler. Det är för barnens skull vi säljer majblommor! Och behoven har ökat rejält de senaste åren, och det har våra majblommeföreningar märkt av. Förra årets rekordstora insamling har inte räckt till alla barn. Så fortsätt köpa majblommor! 2023 slog Majblomman ett historiskt rekord när barnen sålde majblommor för 76 miljoner

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye