EU-krav på miljö kan få motsatt effekt
När EU lagstiftar om företagens ansvar inom till exempel områdena miljö och mänskliga rättigheter riskerar kraven att få motsatt effekt. Det framgår av en ny utredning från Kommerskollegium.
EU har omfattande krav på företag att visa tillbörlig aktsamhet (på engelska: due diligence) inom bland annat områdena miljö och mänskliga rättigheter. Det innebär att företag som köper produkter från leverantörer i utvecklingsländer behöver försäkra sig om att leverantörens produktion är hållbar.
Konkret betyder det att företagen till exempel måste inhämta detaljerad information från leverantörerna som styrker att produkterna inte har tillverkats med hjälp av tvångsarbete eller att de har bidragit till avskogning.
– Syftet med EU:s krav är i och för sig vällovligt, men höga krav medför också risker. Om leverantörerna inte kan uppfylla EU-kraven är risken att de säger att de uppfyller kraven, även om det inte är sant. Detta i sin tur kan göra att EU:s krav får motsatt effekt. Leverantörerna kan också välja att sälja sitt råmaterial och sina produkter till andra marknader där kraven är lägre, säger Kim Larsson, utredare vid Kommerskollegium.
Utredningen innehåller flera rekommendationer till såväl beslutsfattare som till företag, bland annat om att öka kunskapen om lagstiftningen och se över sina värdekedjor och leveranskedjor.
Du kan ta del av en svensk sammanfattning samt hela rapporten Potential Impacts of EU Due Diligence Obligations on Companies’ Suppliers in Developing Countries på Kommerskollegiums webb.
Kontakter
Presstelefon
Tel:08-690 49 00press@kommerskollegium.seKommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik.
Följ Kommerskollegium
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium
Ökat samarbete mellan Kommerskollegium och Sida för träffsäkert bistånd31.5.2024 10:54:40 CEST | Pressmeddelande
Kommerskollegium och biståndsmyndigheten Sida ökar sitt samarbete för att göra det svenska biståndsarbetet ännu mer träffsäkert. Kommerskollegium ska bistå Sida med handelskompetens för att identifiera möjliga projekt och insatser i utvecklingsländer kopplade till handel.
Träffa it-företag från Ukraina och Moldavien på Stockholm Tech Show17.5.2024 14:06:40 CEST | Pressinbjudan
Den 22–23 maj samlas tech-företag från Ukraina och Moldavien på Stockholm Tech Show. Medier inbjuds att intervjua representanter för företagen på plats, alternativt digitalt enligt överenskommelse.
Attacker i Röda havet riskerar ge högre priser25.1.2024 09:46:51 CET | Pressmeddelande
Attackerna mot fraktfartyg i Röda havet får effekter för svensk utrikeshandel. Viktiga leveranser av material försenas till en början och de högre fraktpriserna påverkar företagens marginaler. Men producenter och logistikföretag anpassar sig relativt snabbt till de nya förutsättningarna.
Utrikeshandel kan ge ökad försörjningstrygghet9.1.2024 16:51:37 CET | Pressmeddelande
Frågor om utrikeshandel behöver få en större plats i den svenska försörjningsmodellen. Det skulle stärka Sveriges motståndskraft vid kris och krig.
Kommerskollegium utsedd till samverkansmyndighet6.11.2023 15:33:20 CET | Pressmeddelande
Vid ett regeringssammanträde den 2 november 2023 beslutade regeringen att utse Kommerskollegium till samverkande myndighet enligt lagen om granskning av utländska direktinvesteringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum