Turistrådet Västsverige

Restaurang Signum och Fjällbacka kaj vinner Årets Hållbarhetskliv 2023

Dela

Vinnare av Årets Hållbarhetskliv 2023 är Hällsnäs och Restaurang Signum (besöksnäringsverksamhet) och Fjällbacka kaj/Tanums kommun (kommunalt initiativ). Priserna delades ut i samband med Turistrådsdagen på Bergakungen i Göteborg den 9 november.

Årets Hållbarhetskliv delas ut av Turistrådet Västsverige, och går till ett kommunalt initiativ och en besöksnäringsverksamhet som på ett förtjänstfullt sätt har anammat tankarna bakom Hållbarhetsklivets fyra grundprinciper (Så lite onödig miljöpåverkan som möjligt, Bra för både boende och besökare, Fler besökare när och där det inte är fullt och Fler heltidsjobb och mer robusta verksamheter).

Varje år nomineras fyra kandidater från fyra olika kommunalförbundsområden (Boråsregionen, Fyrbodal, Göteborgsregionen och Skaraborg) i varje kategori. Därefter utser en huvudjury vinnare i kategorierna besöksnäringsverksamhet och kommunalt initiativ.

— Både Restaurang Signum och Fjällbacka kaj är otroligt värdiga vinnare och högkvalitativa representanter för det gedigna hållbarhetsarbete som görs inom den västsvenska besöksnäringen. Stort grattis till två värdiga vinnarverksamheter, säger Fredrik Linden, vd Turistrådet Västsverige.

Strid ström av priser

Restaurang Signum drivs av stjärnkocken Thomas Sjögren, och är belägen på Hällsnäs Hotell & Restaurang i Mölnlycke strax utanför Göteborg. Framgången har varit konstant sedan starten våren 2022. Man har prisats som Årets resmål av DI Weekend, fått en stjärna i Guide Michelin och nu tilldelas man alltså också Årets Hållbarhetskliv 2023.

— Det är jätteroligt att få ett renodlat hållbarhetspris. Vi försöker hela tiden göra så bra vi kan och utveckla verksamheten framåt, speciellt när det gäller hållbarhet och hur vi jobbar. Exempelvis använder vi råvaror efter säsong hela året, och när det gäller fisk arbetar vi bara med hållbara bestånd eller med odlad fisk, säger Thomas Sjögren. 

Samverkan bakom framgång

2017 bestämde sig Tanums kommun för att rusta upp den sedan början av 00-talet stängda lastkajen i centrala Fjällbacka. Rasrisken omöjliggjorde all form av aktivitet på denna plats. Den inre kajen användes enbart som parkeringsplats. Sedan 2022 kan Fjällbackaborna istället njuta och ta del av en 100 meter lång mötesplats som redan hunnit vara skådeplats för såväl matmarknad som andra publika evenemang. Nyckeln till framgång heter god lokal samverkan.

— Alla inblandade är hedrade över att få detta pris. Vi ser det som ett kvitto på att gott samarbete lönar sig. Vi hade kunnat klubba hela projektet bara i den borgerliga majoriteten, men att samtliga partier kunde enas kring vad vi skulle göra och att medborgardialogen med närings- och föreningsliv fungerat så bra gör detta till ett pris för hela Tanum och Fjällbacka, säger Liselotte Fröjd (m), kommunstyrelsens ordförande. 


Vinnarmotivering: Hällsnäs & Restaurang Signum

”Hällsnäs etablering av Restaurang Signum är en djärv och målmedveten satsning på hållbarhet och kvalitet. Det holistiska tillvägagångssättet omfattar allt från egenodlade råvaror och samarbeten med kvalitetsproducenter, till minimering av matsvinn och god personalvård. Restaurang Signum är en lysande förebild i sin strävan att skapa en matdestination värd en resa.”


Vinnarmotivering: Fjällbacka kaj/Tanums kommun

"I nära samverkan mellan samhällsföreningen och kommunen har nya Fjällbacka kaj skapats - en 100 meter lång och lättillgänglig samlingsplats för både boende och besökare. Här, på ett av kommunens allra finaste lägen, återskapas möjlighet till större evenemang och firanden, samtidigt som fartyg kan lägga till. Fjällbacka kaj är en mötesplats hela året som blivit möjlig genom ett modigt och hållbart beslut av Tanums kommun.”

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jan Larsson från Tanums Hamnar och Liselotte Fröjd, KSO Tanum
Jan Larsson från Tanums Hamnar och Liselotte Fröjd, KSO Tanum
Ladda ned bild
Thomas Sjögren (Signum) tillsammans med Fredrik Lindén och Marie Linde (Turistrådet)
Thomas Sjögren (Signum) tillsammans med Fredrik Lindén och Marie Linde (Turistrådet)
Ladda ned bild

Länkar

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastsverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Ljuskonstsuccén på Smögen förlänger turistsäsongen5.9.2023 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 7-10 september är det återigen dags för ljuskonstfestivalen Island of Light att lysa upp omgivningarna på Smögen. I år kommer 14 av världens främsta ljuskonstnärer, däribland svenske Jacob Felländer, att presentera sina ljusverk, som på ett naturligt sätt bäddas in i den unika miljön. Evenemanget har sedan starten 2018 lockat tiotusentals besökare varje år– något som gynnar den lokala besöksnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye