Fortsatt starkt folkligt stöd för familjeåterförening
Den 8 november har riksdagen gått vidare med ett av de lagförslag som aviserades i Tidöavtalet 2022. Lagändringen som börjar gälla den 1 december innebär bland annat att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige och begränsningar möjligheten till uppehållstillstånd av humanitära skäl. Undersökningsföretaget Novus har på uppdrag av Röda Korset genomfört en opinionsundersökning som visar att lagändringarna strider mot folkviljan och att en majoritet av den svenska befolkningen stöder en mer human migrationslagstiftning.
En klar majoritet av svenska folket vill att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige. En majoritet anser även att vuxna och barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige. Detta framgår av en ny opinionsundersökning från Novus, beställd av Svenska Röda Korset. Novus har ställt tre frågor till 2223 personer och resultatet visar på ett stort stöd för en mer human lagstiftning.
-
Sju av tio (69%) instämmer i att barn och vuxna som tvingas på flykt ska kunna söka skydd i Sverige på ett säkert sätt.
-
Två av tre (65%) instämmer i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska kunna återförenas i Sverige.
-
Nära två av tre (63%) instämmer i att människor, inklusive barn, som flytt till Sverige och som är mycket svårt sjuka ska få stanna i Sverige.
Denna folkliga opinion visar att regeringens förslag går rakt emot vad majoriteten av befolkningen vill.
Regeringens lagändringar innebär att det blir ännu svårare för familjer att återförenas och leva tillsammans i Sverige genom ytterligare begränsade möjligheter till undantag från försörjningskravet vid anhöriginvandring samt skärpningar i uppehållstillstånd för barn på grund av humanitära skäl. Det kan innebära att barn som är svårt sjuka eller bott majoriteten av sitt liv i Sverige och rotat sig får det svårare att få uppehållstillstånd i Sverige. Uppehållstillstånd på denna grund är redan idag en mycket restriktiv undantagsbestämmelse. Röda Korset har länge framfört kritik mot dessa förslag, då de riskerar att leda till svåra humanitära konsekvenser, särskilt för barn.
‒ Rätten till familjeliv är en grundläggande mänsklig rättighet, och begränsningar i denna rättighet leder till att människor genomför livsfarliga resor till Europa och att barn separeras från sina föräldrar. FN:s barnrättskommitté har uppmanat Sverige att främja barns rätt att leva med sina familjer, i linje med barnkonventionen, men regeringen har valt en mer restriktiv väg, säger Anders Pedersen, tillförordnad generalsekreterare för Svenska Röda Korset.
Röda Korset anser att det finns ett tydligt stöd för en human migrationspolitik som fungerar i praktiken. Våra erfarenheter säger oss att familjen är det mest centrala för de allra flesta. Att barn och föräldrar tvingas leva åtskilda skapar en stark oro som gör det svårt att finna en meningsfull tillvaro och planera för framtiden. Det är svårare att integreras i det svenska samhället, lära sig ett nytt språk och utbilda sig om man tvingas leva utan sin familj.
‒ Bakom dessa förslag finns människor som strävar efter att leva sina liv i säkerhet och i möjligaste mån tillsammans med sina familjer. Sverige har redan en restriktiv migrationspolitik som medför svåra humanitära konsekvenser för många individer som behöver skydd. Rätten till familjeliv och möjligheten att leva med sin familj är inte enbart en grundläggande mänsklig rättighet utan även en väsentlig faktor för hälsa, rehabilitering och integration, säger Anders Pedersen.
Om undersökningen:
Undersökningen är genomförd av Novus, där 2223 intervjuer har genomförts med ett riksrepresentativt urval av allmänheten i åldern 18–84 år, under perioden 22/9 - 5/10 2023.
Kontakter
Björn ForsbeckPressekreterareSvenska Röda Korset
Presstjänsten - kontakta mig i alla pressfrågor som rör Röda Korset.
Följ Röda korset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Röda korset
Syrien: Tillträde till hjälpbehövande måste säkras9.12.2024 10:04:57 CET | Pressmeddelande
Internationella rödakors- och rödahalvmånerörelsen följer den snabba utvecklingen i Syrien noga. I fokus står säkerhet och humanitära behov.
Röda Korset: Ny rapport visar de humanitära konsekvenserna av en utökad informationsplikt25.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Inför att regeringens utredning om informationsplikten presenteras, släpper Röda Korset en rapport som belyser vad de humanitära konsekvenserna kan bli om sådan lagstiftning införs. Rapporten visar på ett ökat lidande, särskilt bland kvinnor och barn.
Röda Korset kommenterar regeringens totalförsvarsproposition15.10.2024 18:25:19 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterade regeringen sin totalförsvarsproposition för 2025-2030. Detta sker i en tid då väpnade konflikter och klimatrelaterade katastrofer ökar. Regeringen beskriver propositionen som ett "paradigmskifte" för det civila försvaret och betonar vikten av att dra lärdomar från kriget i Ukraina. Det huvudsakliga fokuset i förslaget ligger fortsatt på det militära försvaret.
Fredspriset en välbehövlig påminnelse om kärnvapens katastrofala konsekvenser11.10.2024 12:06:52 CEST | Pressmeddelande
79 år sedan kärnvapen tillintetgjorde Hiroshima och Nagasaki växer återigen risken för att vapnen ska användas på nytt. Vissa menar att risken inte varit så stor på decennier. Det är därför mycket betydelsefullt att Nobelkommittéen väljer att sätta fokus på dessa vapens katastrofala humanitära konsekvenser med årets fredspris, menar Svenska Röda Korset.
Röda Korset och ICA i gemensam satsning för att öka svenskarnas hemberedskap18.9.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
ICA har under 30 år stöttat Röda Korsets verksamhet i Sverige. Nu gör man en gemensam satsning under beredskapsveckan den 23-29 september för att stärka den civila beredskapen i Sverige. Röda Korset kommer vara närvarande i hundratals ICA-butiker över hela landet under veckan för att informera om hur och varför man ska vara krisredo. Under parollen “Bli krisredo med oss!” syftar satsningen till att stärka allmänhetens kunskap och med det även Sveriges civila beredskap.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum