Svenska Ishockeyförbundet

Klargörande om incident i samband med matchen mellan Tingsryd och Brynäs

Dela

Svenska Ishockeyförbundets tävlingschef Magnus Mårtensson förtydligar händelseförloppet i den av media uppmärksammade incidenten rörande spelare med fel namn i matchen mellan Brynäs IF och Tingsryds AIF i HockeyAllsvenskan den 15 november 2023.

I pausen mellan andra och tredje perioden uppmärksammar ledare i Tingsryds AIF domarna på att spelare 22 i deras laguppställning har fel namn. I laguppställningen står ”22 Algot Blomdahl Arnoldsson”. Spelaren i matchen med nummer 22 är dock Pontus Netterberg. Domaren avvisar spelaren Pontus Netterberg från matchen i enlighet med regel 5.2 i ”Spelregler i ishockey”.

Endast spelare som är listade på laguppställningen får deltaga i matchen. Den avgörande faktorn för om en spelare anses upptagen på laguppställningen är om spelarens namn är listat. Spelarens nummer kan justeras när som helst.

Om en okvalificerad spelare upptäcks av domarna eller matchfunktionärerna ska spelaren avvisas från matchen. Spelaren får inte ersättas av någon ny spelare på laguppställningen. Ingen utvisning ska utdömas, men händelsen ska rapporteras till administratören.

I regel 5.2 så förklaras även hur förfarandet är om en okvalificerad spelare är på isen vid mål.

Om ett mål görs medan en okvalificerad spelare finns på isen för målgörande lag (oavsett om spelaren är involverad i målet eller ej), ska målet underkännas. Detta gäller endast om den okvalificerade spelaren upptäcks ha varit på isen innan matchen har återstartat. Tidigare mål i matchen påverkas inte. Den okvalificerade spelaren ska avvisas från matchen och rapporteras enligt ovan. Ingen utvisning ska utdömas.

Svenska ishockeyförbundet har mottagit domarrapporten avseende händelsen. Vi har under gårdagen pratat med representanter från Brynäs IF, Tingsryds AIF samt Hockeyallsvenskan.

Spelaren Pontus Netterberg är behörig att spela matcher i Tingsryds AIF i enlighet med Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser. Han har inte skrivits upp på laguppställningen i aktuell match och därmed avvisats enligt regelboken och regel 5.2.

Därmed finner Svenska Ishockeyförbundet inte att regelbrott mot Tävlingsbestämmelserna har gjorts och följaktligen har ingen anmälan upprättats.

– Bedömningen vi gör är att händelsen inträffar på grund av två mänskliga misstag. Fel spelare nummer 22 till lades till i laguppställningen och Tingsryd signerade laguppställningen med fel namn. När detta uppmärksammas följs regelboken till punkt och pricka; spelaren avvisas och inga händelser i matchen påverkas då detta ej uppmärksammades i samband med målet. Tingsryds AIF har så långt vi kan bedöma inte haft för avsikt att skaffa sig sportsliga fördelar genom att anmäla fel spelare och är de som själva uppmärksammar domaren på felaktigheten. Min bedömning är att det inte finns grunder för vidare anmälan, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet.

Nyckelord

Kontakter

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1912. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle. Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet. Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye