Skolverket

Påminnelse pressinbjudan: Hur bra är svenska elevers kunskaper om demokrati och samhälle?

Dela

Hur står sig svenska åttondeklassares kunskaper om demokrati och samhälle i jämförelse med elever från andra länder? Hur är deras syn på demokrati, människors lika värde samt intresse för att delta i framtida val? Hur har elevers kunskaper, attityder och engagemang förändrats över tid? Svaren ges i den internationella undersökningen ICCS 2022.

Illustration ICCS 2022_Skolverket
Illustration ICCS 2022_Skolverket Skolverket

Imorgon den 28 november presenteras de svenska resultaten av ICCS 2022 på en pressträff. Pressträffen sänds också digitalt på skolverket.se.

Tid: 28 november klockan 10.00

Plats: Skolverket, Svetsarvägen 16, Solna.

Medverkar gör Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, och Stephanie Plenty, undervisningsråd och projektledare för ICCS 2022 på Skolverket.

Föranmälan görs till presstjanst@skolverket.se. Ta med presslegitimation.

Vad är ICCS?

ICCS står för International Civic and Citizenship Education Study. Det är en internationell studie som undersöker elevers kunskaper, attityder och engagemang i samhällsfrågor. Studien vänder sig till elever i årskurs 8 och jämför hur väl ungdomar i olika länder förbereds för att delta som medborgare i samhället.

ICCS organiseras av IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement) och det är Skolverket som ansvarar för studiens genomförande i Sverige. Studien har tidigare genomförts två gånger, 2009 och 2016. I ICCS 2022 deltog Sverige med 3 263 elever från 149 utvalda skolor tillsammans med elever från 21 andra länder.

ICCS: en studie om medborgar-, demokrati- och samhällsfrågor

Skolverket fördjupar: om ICCS 2022

Dagen efter presentationen genomför vi ett öppet webbinarium med fördjupning i studien ICCS 2022. Då ska vi gräva djupare i svenska elevers attityder till och kunskaper om demokrati. Webbinariet leds av Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör.

Skolverket fördjupar: om ICCS 2022 – webbinarium

Nyckelord

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

Utbudet av gymnasial utbildning behöver förändras för att bättre matcha arbetsmarknadens behov31.10.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Idag är det brist på gymnasialt yrkesutbildade inom flera områden på arbetsmarknaden. Samtidigt tar det tid för många ungdomar och vuxna att få ett jobb efter sin gymnasiala utbildning. Om inte utbudet förändras riskerar den bristande matchningen att förvärras ytterligare. Men för att förändringar i utbildningsutbudet ska få effekt krävs också fler insatser, från fler aktörer. Det är slutsatserna i en ny rapport från Skolverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum