Skolverket

Påminnelse pressinbjudan: Hur bra är svenska elevers kunskaper om demokrati och samhälle?

Dela

Hur står sig svenska åttondeklassares kunskaper om demokrati och samhälle i jämförelse med elever från andra länder? Hur är deras syn på demokrati, människors lika värde samt intresse för att delta i framtida val? Hur har elevers kunskaper, attityder och engagemang förändrats över tid? Svaren ges i den internationella undersökningen ICCS 2022.

Illustration ICCS 2022_Skolverket
Illustration ICCS 2022_Skolverket Skolverket

Imorgon den 28 november presenteras de svenska resultaten av ICCS 2022 på en pressträff. Pressträffen sänds också digitalt på skolverket.se.

Tid: 28 november klockan 10.00

Plats: Skolverket, Svetsarvägen 16, Solna.

Medverkar gör Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, och Stephanie Plenty, undervisningsråd och projektledare för ICCS 2022 på Skolverket.

Föranmälan görs till presstjanst@skolverket.se. Ta med presslegitimation.

Vad är ICCS?

ICCS står för International Civic and Citizenship Education Study. Det är en internationell studie som undersöker elevers kunskaper, attityder och engagemang i samhällsfrågor. Studien vänder sig till elever i årskurs 8 och jämför hur väl ungdomar i olika länder förbereds för att delta som medborgare i samhället.

ICCS organiseras av IEA (International Association for the Evaluation of Educational Achievement) och det är Skolverket som ansvarar för studiens genomförande i Sverige. Studien har tidigare genomförts två gånger, 2009 och 2016. I ICCS 2022 deltog Sverige med 3 263 elever från 149 utvalda skolor tillsammans med elever från 21 andra länder.

ICCS: en studie om medborgar-, demokrati- och samhällsfrågor

Skolverket fördjupar: om ICCS 2022

Dagen efter presentationen genomför vi ett öppet webbinarium med fördjupning i studien ICCS 2022. Då ska vi gräva djupare i svenska elevers attityder till och kunskaper om demokrati. Webbinariet leds av Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör.

Skolverket fördjupar: om ICCS 2022 – webbinarium

Nyckelord

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Försämrade PISA-resultat i Sverige och i många andra länder5.12.2023 11:05:00 CET | Pressmeddelande

15-åringar presterar sämre i matematik och läsförståelse i Sverige, i övriga Norden samt i de flesta andra OECD-länder. Det visar den internationella kunskapsmätningen PISA 2022. I naturvetenskap presterar de svenska 15-åringarna på samma nivå som i föregående mätning 2018. Trots resultatnedgången ligger Sverige fortfarande på en högre nivå än OECD-genomsnittet i alla tre ämnesområden.

Svenska elever i topp i demokrati- och samhällsfrågor men kunskapsresultaten har sjunkit28.11.2023 10:05:00 CET | Pressmeddelande

Svenska åttondeklassare har mycket goda kunskaper i demokrati- och samhällsfrågor och ligger i toppskiktet i den internationella undersökningen ICCS 2022. Jämfört med 2016 har dock kunskapsresultaten i Sverige sjunkit, vilket också gäller för många av de övriga deltagarländerna. I Sverige har spridningen ökat mellan de högst och lägst presterande eleverna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye