Rödgröna styret i Stockholms stad

Stockholms stads besked om OS och Paralympics 2030

Dela

Kommunstyrelsenställer sig positiv till initiativet om en svensk kandidatur för Olympiska spelen och Paralympics 2030. Staden kommer att föra dialog med Sveriges Olympiska Kommitté och övriga relevanta parter samt underteckna en kommungaranti, kallat Municipality Guarantee. Kommungarantin utgör inga ekonomiska åtaganden och beslutet förutsätter att regeringen lämnar statliga garantier.

Fotograf: Peter Knutson Inga restriktioner

– Evenemang som OS och Paralympics är fördelaktiga för Stockholm och stockholmarna. De bidrar till turismen, främjar näringslivet, skapar jobb och gemenskap och inspirerar unga att upptäcka idrottens mångfald. När vi nu lämnar vår kommungaranti är vårt besked att evenemanget ska kunna genomföras på ett klimatmässigt, ekonomiskt och socialt hållbart sätt, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Sveriges Olympiska Kommitté SOK, Sveriges Paralympiska Kommitté SPK och Riksidrottsförbundet RF bedriver en svensk kandidatur för vinter-OS och Paralympics 2030. Internationella Olympiska Kommittén IOK förväntas innan årsskiftet meddela vilka kandidaturer som går vidare till processens avslutande fas. För att komma vidare till denna fas behöver den svenska kandidaturen garanti från kommuner, så kallad Municipality Guarantee.

Regeringen meddelade den 12 november att man är redo att gå vidare till nästa fas och pröva de närmare förutsättningarna för att lämna de statliga garantier som behövs, vilka är en förutsättning för stadens åtaganden.

Den kommungaranti som Stockholms stad avser att fatta beslut om är att betrakta som en viljeyttring från stadens sida att medverka i och stödja den fortsatta kandidaturen samt samarbeta med berörda myndigheter och aktörer. Stadens beslut är villkorat av att staten ställer ekonomiska och andra erforderliga garantier.

Nyckelord

Kontakter

Rödgröna styret

Det rödgröna styret i Stockholms stad består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Vi arbetar tillsammans för ett öppet, jämlikt och klimatsmart Stockholm.

Följ Rödgröna styret i Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rödgröna styret i Stockholms stad

Juridisk prövning av miljardinvestering utan demokratiska beslut25.3.2024 16:14:51 CET | Pressmeddelande

Sedan den rödgröna majoriteten tillträdde har vi granskat flera av stadens stora investeringsprojekt och då i flera fall uppdagat bristande budgetbeslut, vilket bidragit till kraftiga fördyringar. Bland annat underskattades kostnaderna för Stockholm vatten och avfalls (SVOA) projekt SFA. Efter en genomlysning av SVOA:s projekt har nu ett miljardprojekt som helt saknar nödvändiga politiska beslut upptäckts. Dessa oegentligheter har lett till att den nuvarande ledningen för Stockholm stadshus AB har initierat en oberoende juridisk granskning.

Stockholms stöd till ukrainare står starkt22.2.2024 14:10:47 CET | Pressmeddelande

I veckan har det gått två år sedan Rysslands fullskaliga och folkrättsvidriga invasion av Ukraina. Sedan krigets utbrott har närmare sex miljoner ukrainare tvingats på flykt. Tusentals av dem har kommit till Stockholm. Här har stadens samtliga verksamheter kraftsamlat och öppnat sina dörrar för gruppen – för inkludering, trygghet och för möjligheten att här påbörja ett nytt liv. Även i sommar ges möjlighet för barn och ungdomar från det krigshärjade Kiev att vistas på sommarläger i Stockholms skärgård.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye