VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

VTI-professor bland världens 100 främsta kvinnor

Dela

Professor Astrid Linder har utsetts till en av världens 100 mest inflytelserika och inspirerande kvinnor av brittiska BBC. Med på listan finns också advokaten Michelle Obama, fotbollsstjärnan Aitana Bonmati och AI-experten Tomnit Gebru tillsammans med en rad andra framstående kvinnor inom vetenskap, idrott, kultur och politik.

Professor Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Professor Astrid Linder och krockdockan SET50F. Foto: Hejdlösa bilder

Astrid Linder tilldelas utmärkelsen för sin forskning kring trafiksäkerhet och utvecklingen av världens första kvinnliga krockdocka i genomsnittlig storlek. Hon är enda svensk på årets lista. Så här skriver BBC i motiveringen:

”I decennier har bilar tillverkats med krockdockor baserade på en genomsnittlig man – även om statistik visar att kvinnor löper större risk att skadas eller dö vid en kollision. Astrid Linder har arbetat för att ändra på detta, och ledde projektet att skapa världens första kvinnliga krockdocka av genomsnittlig storlek, som tar hänsyn till kvinnors kroppars anatomi. Astrid Linder är professor i trafiksäkerhet vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och adjungerad professor vid Chalmers tekniska högskola och expert på biomekanik och förebyggande av trafikskador."

Astrid Linder fick beskedet på tisdagen strax innan hon skulle hålla en föreläsning online för studenter vid ett tjeckiskt universitet.

– Det är väldigt roligt, både för mig och alla andra som bidragit till den här forskningen. Krockdockan bygger på 25 års arbete och även om jag får mest uppmärksamhet har det verkligen varit ett lagarbete, säger Astrid Linder.

Arbetet med att utveckla den kvinnliga krockdockan SET50F, och den manliga motsvarigheten SET50M, har skett i samarbete med en rad partner och finansierats av svenska Vinnova och EU-kommissionen. Bakgrunden till projektet är att kvinnor löper större risk än män att skadas i trafikolyckor – och att det hittills saknats krockdockor som tar hänsyn till kvinnors anatomi.

Astrid Linder menar att utnämningen till BBC:s topp 100-lista är viktig.

– Det uppmärksammar vad vi åstadkommit och vad som är möjligt att göra. Förhoppningsvis kan det inspirera andra. Det visar också värdet av forskning och att det är något som är viktigt och angeläget, säger hon.

BBC:s lista med kvinnor från hela världen är indelad i fem områden: klimat, kultur/utbildning, underhållning/idrott, politik/juridik samt vetenskap/hälsa/teknik. Läs mer om BBC:s sammanställning och Astrid Linders forskning via länkar nedan. 

Kontakter

Bilder

Professor Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Professor Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Ladda ned bild
Astrid Linder.
Astrid Linder.
Ladda ned bild
Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Ladda ned bild
Astrid Linder och krockdockorna SET50F och SET50M.
Astrid Linder och krockdockorna SET50F och SET50M.
Ladda ned bild
Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Astrid Linder och krockdockan SET50F.
Ladda ned bild

Länkar

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Cykling och ledarskap i fokus på Forum Vätternrundan 202410.4.2024 09:47:11 CEST | Pressmeddelande

Förra årets Forum Vätternrundan, som lanserades i samband med Vätternrundans Cykelvecka, blev en milstolpe för att lyfta cykelns betydelse i samhället. Den 14 juni är det återigen dags att samla branschexperter, forskare, politiker, folkhälsovetare, visionärer och cykelentusiaster till en dag av diskussioner och föreläsningar. I spetsen för årets program står Ari Riabacke, besluts- och ledarskapsexpert inom näringslivet.

Forskare: ”Utspridda skolstartstider kan göra kollektivtrafiken billigare”8.2.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Ny forskning visar att utspridda skolstartstider kan minska rusningstrafiken och kostnaderna för kollektivtrafiken. En senarelagd skolstart för tonåringar har även gynnsamma effekter för hälsa och skolprestationer. I en nypublicerad forskningsrapport ger forskarna rekommendationer för ett lyckat införande. Rapporten har tagits fram inom K2, Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik, av forskare från Linköpings universitet, VTI och Lunds universitet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye