Kungliga Operan

Svenska folket: Sluta spara på kulturen!

Dela

En färsk undersökning som NOVUS utfört på uppdrag av Kungliga Operan visar att svenska folket inte vill se nedskärningar på kulturen. Fyra av tio vill att mer pengar investeras i kultur. En tredjedel vill behålla tidigare nivåer. Endast två av tio vill spara på kulturen. 

I regeringens höstbudget presenterades nedskärningar på kulturområdet. Flera av de stora institutionerna och nationalscenerna kan under flera år framöver räkna med rejält sänkta anslag. Flera kommuner pratar också om att de måste skära i kulturbudgetarna på grund av lågkonjunktur och ökade kostnader till följd av inflationen.

»Det är ett mycket hårt slag mot hela kultursektorn att regeringen för första gången på mycket länge inte räknar upp våra anslag. Tvärtom skär regeringen ner i den ersättning Operan och andra kulturinstitutioner får, vilket gör att vi nu står inför ett mycket snaträngt ekonomiskt läge. Allt detta i en tid där kulturen behövs mer än någonsin för att skapa hopp, sammanhållning och framtidstro«, säger Fredrik Lindgren, VD på Kungliga Operan.

Nedskärningarna har lett till en debatt kring i vilken utsträckning det offentliga ska finansiera kultur och bidra till att människor ska kunna utöva eller uppleva musik, opera, teater, museer och andra kulturarrangemang. Med anledningen av den utvecklingen har Kungliga Operan bett Novus fråga allmänheten om deras syn på de nedskärningar som nu görs.

Frågan som NOVUS ställt är: Vad är din uppfattning, tycker du att kultursektorn bör få mer eller mindre resurser?

43% av de tillfrågade tycker att kulturen bör få mer resurser. En tredjedel tycker att kulturen ska få de resurser de får idag. Endast 19 % tycker att det är rätt att spara på kulturen. Sammantaget innebär det att 75% anser att det behöver vara slut på de nedskärningar som nu drabbar kultursektorn.

»Den här undersökningen visar det vi på Operan också känner varje dag när vi möter vår publik, att människor tycker att kulturen är viktig och att den måste få en chans att överleva även i bistrare tider«, säger Fredrik Lindgren.

Kontakter

Bilder

Om Kungliga Operan

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett och grundades av Gustav III 1773. Hos oss upplever du föreställningar i världsklass. Vi bjuder på starka känslor, tyll, tåspets och tragik med Kungliga Operans solister, Kungliga Operans kör, Kungliga Hovkapellet, Kungliga Baletten samt övriga medarbetare på och bakom scenen.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Kungliga Operan och Dramaten samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Kungliga Operan och Dramaten för första gången tillsammans. Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren och Dramatens vd Kitte Wagner deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

2024 års stipendiater från Hans Björklunds och Hedbergska stipendiefonder har utsetts28.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hans Björklund var en stor beundrare av alla konstformer och hans önskan var att stipendium årligen ska utdelas från hans minnesfond till personer verksamma inom operans värld. Hans stiftelse Hans Björklunds stipendiefond förvaltas av Kungliga Operan och delar i år ut stipendier till fyra talangfulla personer med arbetsfält inom opera. Stipendieutdelningen äger rum idag, på Kungliga Operan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye