Region Norrbotten

Barn avled på sjukhus efter hjärtstillestånd – händelsen Lex Maria-anmäld

Dela

Ett barn, som söker vård på grund av magsjuka, drabbas av hjärtstillestånd på sjukhus och avlider. Händelsen är anmäld enligt Lex Maria till IVO.

Ett barn söker vård efter flera dagars symtom på magsjuka. Barnet bedöms vara uttorkat och läggs in på vårdavdelning för vätskebehandling. Vätskebehandlingen ges till en början via dropp. Dagen efter slutar den venösa infarten att fungera och flera försök görs att sätta ny infart utan att lyckas. Barnet upplevs piggare och får i stället dricka vätskeersättning.

Under natten försämras barnet plötsligt och får hjärtstillestånd. Sjukhusets akutteam tillkallas och hjärt-lungräddning utförs tills stabil puls registreras. Barnets flyttas till intensivvårdsavdelning och morgonen efter vidare till högre vårdnivå på annat sjukhus. Barnet avlider två dagar senare.

Händelsen är anmäld enligt Lex Maria till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för att eventuella brister i organisationen ska upptäckas samt för att hitta förbättringsåtgärder så att liknande händelser ska kunna förebyggas eller förhindras i framtiden. 

Kontakter

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye