Konkurrensverket

Frukt-och gröntföretag ska betala sanktionsavgift för sena betalningar

Dela

Frukt- och gröntföretaget Magnihill har inte betalat sina leverantörer av jordbruksprodukter i rätt tid. Företaget har därmed använt sig av en otillbörlig handelsmetod. Det anser Konkurrensverket som nu har beslutat att företaget ska betala en sanktionsavgift om 250 000 kronor för en överträdelse av lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder.

Efter att ha fått indikationer på att Magnihill använde sig av betaltider som inte är i enlighet med lagen om förbud mot otillbörliga handelsmetoder vid köp av jordbruks- och livsmedelsprodukter, LOH, inledde Konkurrensverket en utredning. Företaget, som producerar och bedriver handel med frysta grönsaker, frukt, bär och kryddor, har enligt Konkurrensverkets bedömning vid flera tillfällen betalat ett antal leverantörer senare än 30 dagar efter leveransdagen.

 – Det är viktigt att köpare av jordbruks- och livsmedelsprodukter inte överträder förbudet mot sena betalningar. Den minskade likviditet som de sena betalningarna medför är ett stort problem för leverantörerna. De riskerar också att skapa en ojämn maktfördelning mellan köpare och leverantörer, och därmed en sämre fungerande livsmedelskedja, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten. 

Enligt ett beslut från Konkurrensverket ska företaget nu betala en sanktionsavgift om 250 000 kronor för att ha använt en otillbörlig handelsmetod. Sanktionsavgiftens storlek är baserad på en samlad bedömning av överträdelsens art, varaktighet och omfattning. Köparens omsättning och ekonomiska förutsättningar har också ingått som en del av bedömningen.

LOH syftar till att förhindra användandet av otillbörliga handelsmetoder i jordbruks- och livsmedelskedjan. En av de handelsmetoder som är förbjudna består i att som köpare betala sin leverantör senare än 30 dagar.

Konkurrensverkets beslut kan överklagas till Förvaltningsrätten i Stockholm.

För ytterligare information, kontakta:

Martin Bäckström, enhetschef, tfn 08-700 15 58, martin.backstrom@kkv.se

Läs mer på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye