1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben1,6 miljonerklubben

Med kvinnors hälsa i fokus under 25 år!

Dela

3 december fyller 1,6 & 2,6miljonerklubben 25 år. 

Sedan 1998 har den oförtröttligt kämpat för en jämlik vård. 

-Mycket har blivit bättre, men det går för långsamt, fastslår föreningens ordförande Alexandra Charles. 

I år är det 25 år sedan Alexandra Charles grundade den ideella föreningen 1,6miljonerklubben. Det ska firas med en stor fest för medlemmarna på Operaterrassen i Stockholm med bland andra Jan Eliasson, Lill Lindfors och Gladys del Pilar. Både Lill och Gladys är sedan lång tid tillbaka två av föreningens viktiga ambassadörer som hjälper till att sprida 1,6miljonerklubbens budskap. 

För föreningen behövs fortfarande! Mycket har blivit bättre, men vården är ännu inte jämlik. 

Forskning på män 

För 25 år sedan fanns till exempel kvinnor inte alltid med i de stora kliniska läkemedelsstudierna. Forskningen utfördes på manskroppen eller handjur och slutsatsen extrapolerades till kvinnor eller hondjur. 

– Naturligtvis ska även kvinnor vara med i studier och i behandlingsriktlinjer. Kvinnors och mäns kroppar är olika. Man kan inte göra studierna på män och sedan anta att resultaten även gäller för kvinnor, sa Alexandra Charles. 

Föreningens opinionsbildning har bidragit till en förändring.

– Idag är det mer regel än undantag att man har genusperspektiv i medicinsk forskning och i medicinutbildningen ingår oftast, inte alltid, undervisning om skillnader mellan kvinnor och män, säger Alexandra Charles. 

Folkbildning och stipendier 

Tillsammans med hjärtprofessor Karin Schenck-Gustafsson och Britt-Marie Landgren, professor och gynekolog, startade Alexandra föreningen med en rivstart 1998. Namnet blev 1,6miljonerklubben eftersom antalet kvinnor över 45 år i Sverige var just 1,6 miljoner. 

-Vi bestämde oss för att bilda en ideell förening, som skulle vara folkbildare och opinionsbildare. Vi ville också samla in pengar och dela ut stipendier till forskning, specifikt på just kvinnors hälsa, berättar Alexandra Charles. 

Under åren har föreningen samlat in mer än nio miljoner kronor till forskningen via insamlingsstiftelsen “Kvinnor & Hälsa” och spridit information och kunskap över hela Sverige. Föreningen har påverkat politiken genom politiska hearings och genom närvaro i bland annat Almedalen. Tack vare 1,6 miljonerklubbens stora årliga kampanj “Woman in red” har det genomförts fantastiska event runt om i Sverige, där kvinnohjärtat varit i fokus. Likaså har den årliga “Hjärtgolfen” uppmärksammat kvinnors hjärtan och samlat in pengar till forskningen. 1,6miljonerklubben är idag en aktiv samhällsröst genom många debattartiklar och flera böcker. 

 Stor fest på söndag

Nu ska vi fira våra 25 år! Medlemmarna har bjudits in till en stor fest på Operaterrassen, där många av föreningens ambassadörer kommer att uppträda. Förutom tal av Jan Eliasson, fd ordförande för FN:s generalförsamling, kommer Lill Lindfors, Gladys del Pilar med kör, Jakob och Linda Stadell, Charlotta Huldt, Anyelin Diaz Oviedo och Linda Rapp att uppträda. Det blir middag, lotterier och självklart dans, säkert med en hel del musik från klassiska nattklubben “Alexandras”...  

Artisten Tony Irving och vinkännaren, tillika adjungerade professorn Carl Jan Granqvist minglar också med gästerna. Självklart ställer alla upp pro bono. 

2008 lade föreningen till även till 2,6 miljonerklubben för kvinnor 25 år och uppåt.  

-Vi tyckte att det var viktigt att tala om hur många vi var. Kvinnor är ingen subgrupp som man kan ignorera, utan vi är många och vi är starka! avslutar Alexandra Charles. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om oss

1,6 miljonerklubben grundades 1998. Det är en ideell organisation och vår vision är att alla kvinnor ska ha bästa tänkbara livskvalitet och hälsa. Vi arbetar med folkbildning och opinionsbildning, främst genom vår tidning, seminarier och webbinarer. En viktig del är stipendieverksamheten. Genom Kvinnor & Hälsas 90-konto samlar vi in pengar till forskare som  arbetar utifrån ett genusmedicinskt perspektiv.

Följ 1,6 miljonerklubben

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från 1,6 miljonerklubben

En kväll med både hjärta, hjärna och ny forskning!23.1.2024 17:00:12 CET | Pressmeddelande

11 mars är det dags för 1,6miljonerklubben att lyfta fram kvinnohälsan under sin årliga gala. I år är temat både hjärta och hjärna och skådespelaren Nina Gunke är med och berättar hur det är att leva med alzheimer. Professor Miia Kivipelto berättar om nya FINGER-modellen för kvinnor mot demens. Här finns också chansen att möta fyra unga forskare som får stipendier för sin forskning kring bland annat bland postcovid och endometrios.

-Dagens förlossningar liknar psykisk tortyr och misshandel!20.12.2023 10:35:59 CET | Pressmeddelande

"Det är naturligt att föda barn". Med den etablerade synen blir det enkelt att nedprioritera allt som har med förlossningar att göra. Och resultatet är att vi i Sverige befinner oss i en skamlig och ovärdig nedförslöpa. Det skriver journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson i senaste numret av 1,6miljonerklubbens tidning "Kvinnor & Hälsa". -Den gamla ramsan om att ”kvinnor alltid har fött barn” får inte vara skäl för att vi skall misshandlas, säger Britt-Marie Mattsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye