Uppsala kommun

Uppsala utsedd till Sveriges mest robusta större stad

Dela

Uppsala vinner förstaplatsen i kommunkategorin ”större stad” när analys- och teknikkonsultföretaget WSP presenterar sin årliga rapport ”Regionernas kamp”. Rapporten visar hur ”robusta” och framtidssäkrade Sveriges 290 kommuner är för att möta och hantera utmaningar.

Totalt placerar sig Uppsala på plats 25 av Sveriges 290 kommuner med ett robusthetsindex på 112 poäng av 140 möjliga i analys- och teknikkonsultföretaget WSP:s undersökning ”Regionernas kamp”. Därmed klättrar kommunen 17 placeringar i årets rankning och har toppresultat i rankingfaktorer som utbildning, klimat och branschbredd i näringslivet. 

– Det är glädjande att vårt ihärdiga klimatarbete har fått genomslag i mätningen. Vi kommer att fortsätta arbeta för ett grönare, tryggare och mer jämlikt Uppsala. Fokuset är nu inriktat på att öka tryggheten, minska segregationen och få fler i arbete, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Nytt för i år är att rapporten även tar ett större grepp på trygghet och kommunernas brottsförebyggande arbete, med lokal brottslighet som en rankingfaktor. Här ligger Uppsala Kommun något lägre än genomsnittet i landet, sett till antal anmälda brott per 100 000 invånare.

– Att Uppsala blir Sveriges mest robusta kommun i sin kategori ”större stad” kan kopplas till faktorer som en välutbildad befolkning, låga utsläpp och bra branschbredd i näringslivet. Uppsala kan även titulera sig med högst befolkningstillväxt i landet, sett till den senare tioårsperioden. Totalt sett behåller Uppsala sin position som en stabil och framtidssäker kommun som har bra möjligheter att hantera kriser och förändringar i omvärlden, säger Mattias Frithiof, sektionschef samhällsutveckling på WSP och en av författarna till rapporten.

Sammanfattningsvis visar rapporten att Uppsala kommun fortsatt håller ställningen som en stabil och framtidssäker kommun med goda möjligheter att stå emot kriser och hantera förändringar i omvärlden. Trenden är positiv framför allt kopplat till låga klimatutsläpp och en högre inflyttning. Den senaste tioårsperioden har Uppsala kommun haft den högsta befolkningstillväxten i landet med 17 procent, att jämföra med rikssnittet på 10 procent.

Regionernas kamp är WSP:s årliga rapport som kartlägger och rankar robustheten i Sveriges regioner och kommuner. Robusta kommuner är bättre rustade för framtiden och har högre motståndskraft och anpassningsförmåga i tider av kriser och förändringar i omvärlden. I rapporten utvärderas kommunerna utifrån en mängd parametrar. Datan hämtas från offentliga databaser som SCB och analyseras utifrån utfallet under det senaste året, men också sett till utvecklingen under det senaste decenniet. 

Kontakter

Länkar

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye